Brita i Björnvarp

Britas födelsenotis_Tryserum

Britas födelsenotis i Tryserum födelsebok (bild från Ancestry)

Brita Månsdotter föddes i byn Björnvarp i Tryserum socken den 20 april 1807. Hon var bonden Måns Jansson och hans hustru Kerstin Persdotters tredje dotter. Modern Kerstin hade varit gift tidigare så i hemmet fanns också halvsystrarna Kerstin (f. 1795) och Catharina (f. 1799). Måns och Kerstin fick tre döttrar tillsammans varav mellandottern (f. 1804), som också hette Brita, dog i kikhosta endast 2 år gammal.

Den första husförhörslängden som finns för Tryserum sträcker sig över åren 1809 till 1814. Då bor Brita med sin mor och far i Björnvarp tillsammans med de två halvsystrarna samt helsystern Anna Maja (f. 1801). Fadern anges vara ordningsman.  Jag är inte riktigt säker på vad en ordningsman gjorde men har hittat två möjliga förklaringar när jag sökt på internet. Antingen kan det ha inneburit att han skulle hålla koll på sina grannars sedlighet och ordning och rapportera till prästen eller så skulle han bistå ordningsmakten med att hålla ordning i byn.

Nästföljande husförhörslängd för åren 1815-1822 blir händelserik för Brita, mest på ett negativt sätt. Hennes mor Kerstin dör i februari 1817 av slag. I slutet av december samma år gifter fadern om sig med den nästan 20 år yngre Maja Lisa Jönsdotter. Inom några år har Brita fått fyra halvsyskon.

Familjen bor kvar i Björnvarp och Brita bor hemma hos fadern, styvmodern och syskonen enda till 1828 då hon flyttar till Kvädö och tar tjänst som piga. Det ser ut som att hon flyttar från Kvädö redan år 1829 men var har jag inte lyckats tyda.

Nästa gång jag hittar henne är när hon gifter sig den 1 januari 1832. Hon är då piga i Stjärneberg (Löt). Hennes blivande make Anders Torstensson står som dräng på samma ställe. I januari 1833 föds deras dotter Hilda Christina i Stjärneberg. Hon dör inte ens en månad gammal i mässlingen. De står då som stattagare i Stjärneberg. Någon gång härefter lämnar de Stjärneberg och flyttar till Wasstorpet som låg på Toverums ägor. Även här är de stattagare. I februari 1837 dör Anders. Något år senare gifter Brita om sig med den 5 år yngre Johan Petter Jonsson. De får två söner tillsammans. Carl Johan Leonard föds i Wasstorpet år 1838 och Sven Erik föds i juni 1841 i Valdemarsvik. Någon månad innan Sven Eriks födelse har maken Johan Petter drunknat och Brita är nu återigen änka och blir dessutom själv med två små pojkar. Hon lämnar Valdemarsvik och flyttar till Ängsbacken i Gållösa.

I Ängsbacken bor hon ett par år och 1843 flyttar hon med sina söner till Stora Mossen under Snällebo. Efter några månader gifter hon sig med änklingen Magnus Abrahamsson. De får år 1845 dottern Kristina Karolina Månsdotter/Magnidotter tillsammans som är min ana. I följande husförhörslängd har boendet specificerats till Stora Mossen nr 3 och här kommer Brita att bo resten av sitt liv. Stora Mossen var torp under Snällebo. Som jag har förstått det fanns på denna tiden fyra stycken torp här som hette Stora Mossen 1-4. Någon gång i början på 1900-talet rev ägaren till Snällebo torpen och slog ihop jorden till arrendeutgården Stora Mossen.

Stora Mossen

Karta över var gården Stora Mossen ligger. Där någonstans låg torpet Stora Mossen nummer 3.

År 1869 dör maken Magnus och Brita blir inhysefattighjon hos sonen Sven Erik som tagit över Stora Mossen nr 3. Brita bor hos honom ända fram till sin död den 15 april 1890.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s