Maria Christina Andersdotter från Salem

Min farmors farfars morfar, Anders Fredrik Larsson, föddes  den 5 december år 1815 i Liselund. Liselund var en statarlänga som tillhörde Tullinge gård och låg i Botkyrka. I födelsenotisen anges föräldrarna vara Lars Fredrik Nilsson Hamrén och den 30-åriga Maria Christina Andersdotter i Tullinge.

Anders Fredriks mamma har jag haft lite motsägelsefulla uppgifter på när det gäller efternamn och födelsedatum men efter att ha följt henne fram och tillbaka i kyrkoböckerna så kan jag fastslå att hennes efternamn ska vara Andersdotter och hennes födelsedatum 24 mars 1785. Vid hennes och Lars Fredriks vigsel i augusti 1815 i Botkyrka anges hennes efternamn till Ersdotter och att hon var piga i Tullinge. I husförhörslängden för Botkyrka anges hennes efternamn vara Andersdotter och det står att hon var född den 24 mars 1785 i Salem. När jag följer henne framåt i husförhörslängderna så har hon detta födelsedatum enda fram till den 24 oktober 1835 då hon och familjen flyttade från Skogstorp till Elgenstorp. Då ändras hennes födelsedatum till 24 september 1785 och detta har hon sedan i husförhörslängderna fram till sin död. Efternamnet Eriksdotter har hon från vigseln enda fram till sin död.

Om jag följer Maria Christina bakåt i husförhörslängderna från hennes giftermål så heter hon alltid Maria Christina Andersdotter och anges vara född 1785 i Salem.

Hon föddes i Salem i Smedstorpet, ett torp under Säby, som oäkta dotter till Anna Margareta Johansdotter. Modern har tydligen berättat för prästen vem som är far till hennes dotter för i födelsenotisen står en Anders Svensson från Småland noterad som fadern.

Födelsenotis: ”Maria Christina född i Smedstorp d. 24 martii döpt d. 25 d:o Moder Anna Margareta Johansdotter Föregifwes drängen Anders Svensson ifr. Småland. Testes Nils Ersson i Smedstorp, hustru Brita Andersdotter”

Det verkar som att Maria Christina och hennes mor bodde kvar en tid i Smedstorpet men efter några år flyttade de till Sturehofs statstorp där modern dog i september 1789. Stackars Maria Christina blir alltså föräldralös redan som 4-åring och hon flyttade då tillbaka till Nils Ersson och hans hustru i Smedstorpet där hon en gång föddes. Hon står som fosterdotter i
familjen men av någon anledning fick hon inte bo kvar hos dem och flyttade som 6-åring till Säby, Västergård. Där hon antagligen också blev fosterbarn. Hon flyttade sedan runt bland torp och gårdar i Salem fram till oktober 1809 då hon flyttade till Botkyrka. Sen verkar hon vara tillbaka en sväng i Salem tills hon blir piga på Tullinge gård. På Tullinge gård träffade hon sin blivande man. Han arbetade som trädgårdsdräng. De gifte sig 1815 och hon flyttade sedan med sin man arbetskarlen Lars Fredrik Hammerin till Liselund där deras första son föddes.  Familjen bodde sedan på flera torp under Tullinge gård som Månstorp, Skogstorp och Elgenstorp. De bodde bara något år i Månstorp men i Skogstorp och Elgenstorp bodde familjen i 18 respektive 17 år. De flyttade år 1835 till Elgenstorp där Maria Christina dog 1852.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Maria Christina Andersdotter från Salem

 1. Kari skriver:

  Kul! Jag har en blogg som handlar om Salem, men har ännu inte skrivit om Smedstorp. Torpet är ett av de äldsta i Salem och det står där det alltid har stått. Idag ligger det alldeles intill E4 på vänster sida, riktning mot Stockholm vid Saleminfarten. Säby västergård låg bara ett stenkast undan, och gårdstomterna ligger under E4. Smedstorp är faktiskt fortfarande bebott. Om du någon gång har tagit, eller tar, motorvägen mellan Södertälje och Stockholm får du hålla ögonen öppna! 😄 mvh Kari

  • ostraedsrotter skriver:

   Hej!

   Tack för informationen!
   Jag bor i Stockholm så det är ju inte omöjligt att jag har vägarna förbi.

   Ja, din blogg har jag läst. Ser fram emot ett inlägg om Smedstorp 😉

 2. Kari skriver:

  Hej igen!
  Jag kom på att jag har mer info om lilla Maria Christina från tiden hon som föräldralös bodde i Smedstorp. Infon kommer från sockenstämmoprotokollet från den här tiden. Intresserad?

 3. Ping: Kompletterande info om Maria Christina Andersdotter i Salem | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s