Den blinda dottern

I min farmors mormors mormors mors (Maja Lisa Johansdotters) dödsnotis i Östra Eds dödbok den 23 februari 1837 går följande att läsa: ”Ankom hit 1833 såsom enka efter Rättare Nils Lindgren död 1829 1/1. Inhys till Nyår vid Gloo. Hon var född 1787 20/4 uti i Odensvi, efterlämnar 1 son och 3 döttrar, af vilka en nyligen blifvit blind. Sjuk i 10 dygn af forkylning.”

Vem var då den blinda dottern? Maja Lisa och hennes man Nils Lindgren fick fyra döttrar, Johanna, Gustafa, Hedda Sofia och Fredrika. Två av dem har jag koll på, Johanna och Gustafa. Johanna dog ung, endast 7 år gammal. Gustafa är min ana och det har aldrig stått någonstans att hon är blind. Så då återstår Hedda Sofia och Fredrika.

Fredrika lyckas jag följa i husförhörslängderna och inte heller hon anges vara blind någonstans. Återstår då dottern Hedda Sofia. Hedda Sofia bor med sin mor och syskon i Svederna i Västra Eds husförhörslängd för åren 1829-1835  men flyttar från familjen. Var lyckas jag inte tyda. Jag testar att söka efter döda som heter Hedda Sofia Lindgren i PLF CD 1 men ingen träff. Jag hittar henne senare med hjälp av PLF CD då jag får upp att det finns en Hedvig Sofia Lindgren som dör i Östra Ed.  I dödboken står att denna Hedvig Sofia är född i Lofta 4 februari 1820 vilket stämmer bra in på Hedda Sofia sånär som på att hon föddes i mars. Hon dog i Brännemåla i Östra Ed. Brännemåla var en liten gård i närheten av Hornsberg. Nu när jag hittat henne blir det enkelt att följa henne i husförhörslängderna. Hedvig Sofia inflyttade till Östra Ed den 22 mars 1835 och flyttade då till Gloo där hennes mor Maja Lisa och syskonen Johan och Fredrika bodde. Som 16-åring, år 1836, blev hon av någon anledning blind. Jag har inte lyckats hitta någon anteckning om vad som hände men hon står som sjuk i husförhören från år 1835 till 1838. I Gloo bodde hon  fram till 1838 då hon flyttade till Brännemåla. Modern dog 1837 och syskonen flyttade och tog tjänst på andra ställen så jag antar att det inte längre fanns någon som kunde ta hand om henne. I Brännemåla ser det ut som hon bott i ett eget hushåll.  Hon står antecknad själv på en sida. Kanske bodde hon själv i någon liten stuga på Brännemålas mark för annars borde hon väl stå tillsammans med familjen hon var piga hos? Trots att hon var blind så kunde hon kanske ändå utföra vissa sysslor. I husförhörslängden från 1841 står det att hon är första klassens fattig. Fattiga indelades i flera klasser, de som fick understöd under en period och de som fick det hela tiden om jag har förstått det hela rätt. Att vara första klassens fattig innebar att Hedda Sofia fick fattighetsunderstöd på heltid.

I sista husförhörslängden hon är med i står hon som inhysespiga och det står att hon har fallandesot (epilepsi) . Hedda Sofia dog den 21 oktober 1849, endast  29 år gammal. I dödboken anges ingen dödsorsak men jag gissar att hennes död berodde på hennes epilepsi.  

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s