Nils Simonsson Lindgren

Några av de orter som Nils och hans föräldrar bodde i.

Några av de socknar som Nils och hans föräldrar bodde i.

Nils föddes den 18 oktober 1771 i Lilla Bråten i Locknevi socken. Hans föräldrar var Simon
Johansson och Lisken Nilsdotter. Att det var hans föräldrar tog det mig  lite tid att lista ut. På samma dag föddes nämligen ytterligare en Nils i Locknevi som var son till Abraham Lidberg och Maria Månsdotter. Av någon anledning missade jag detta första gången jag tittade i födelseboken och jag hade länge fel föräldrar till min Nils. Jag upptäckte felet först när jag började följa Nils  i husförhörslängderna och fick reda på att denna Nils dog i Hägerstad socken och alltså inte kunde vara samma som min Nils som dog i Västra Eds socken. När jag då tittade i Locknevi födelsebok igen så upptäckte jag att två stycken Nils föddes på samma dag.

Nils föräldrar

Nils far, Simon Johansson, bor enligt 1740 års mantalslängd för Locknevi själv i Lilla Bråten. Han var gift tre gånger.  Första gången 1746 med Annika Månsdotter som han fick fyra söner tillsammans med. Nästa giftermål var 1754 med Annika Nilsdotter som han fick två barn med. Det tredje äktenskapet var med Nils mamma Lisken/Lisa Nilsdotter. De gifte sig 1758 och fick utöver Nils ytterligare åtta barn. Oturligt nog finns det inte husförhörslängder för Locknevi förrän år 1790 och då bodde inte familjen längre i Lilla Bråten. Med hjälp av PLF CD 1 (CD-1 Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrum, Oskarshamn (PLF)) fick jag tips på en Simon Johansson som dog i Måssfall i Odensvi socken år 1785. Tyvärr  är det ett glapp i Odensvi husförhörslängder mellan åren 1780 och 1790. Precis de årtal jag hade behövt för att bekräfta att det är rätt Simon och kanske få fram ett födelsedatum då dödsnotisen inte gav så mycket information. I Odensvi husförshörslängd för åren 1772-1780 finns inte familjen. Så hur kan jag då bekräfta att detta är rätt Simon? Jag har tur och hittar Nils bröder, Arvid och Johan Peter, samt hustrun Lisken i Måssfall i Odensvi husförhörslängd för åren 1791 till 1810. Jag hittar dessutom att en Nils Simonsson i Måssfall konfirmerar sig i Odensvi 1787.  Lisken anges i husförhörslängden vara född 1736 i Locknevi och dog 21 januari 1804 enligt Odensvi dödbok. I hennes dödsnotis står det att hon dör hos sin dotter i Näset, Hycklinge. I Näset bor mycket riktigt dottern Anna Catharina.  Kanske var Lisken där på besök när hon blev sjuk för hon finns inte med i Hycklinge husförhörslängd så det finns inget som tyder på att hon bodde där. Så med dessa uppgifter kan jag vara säker på att det är rätt familj tycker jag.

Lisken eller Lisa som hon benämns i födelse-och dödbok var inte alls född 1736 som det stod i Odensvi husförhörslängd utan född 1737 i Dramstorp i Locknevi. Hennes föräldrar var Nils Arvidsson och Helena Johansdotter Julin.

När det gäller Nils far, Simon, så har jag inte kommit längre med hans ursprung. Han   anges vara 68 år vid sin död så han bör vara född år 1716 eller 1717 men i vilken socken är oklart. I Locknevi finns ingen Simon född de årtalen och det finns heller ingen Simon som passar in  i den upplaga av PLF CD 1 som jag har.

Nils

Nils föddes alltså i oktober 1771 i Lilla Bråten i Locknevi socken. Här bodde han sina första år med föräldrar och syskon. Någon gång efter år 1780 flyttade familjen till Odensvi.. Förutom Nils födelsenotis och anteckningen om konfirmation i Odensvi 1787 så hittar jag Nils i Odensvi husförhörslängd först år 1792. Han är då dräng i Eneby i Odensvi. Han står som Nils Simonsson född i Locknevi 1773.  Det är fel födelseår men jag är ändå rätt säker på att det är han. Dräng på samma ställe är nämligen brodern Johan Peter och det finns heller ingen Nils Simonsson född 1773 i Locknevi.  Var han flyttade sen står inte. Nästa gång jag hittar honom är år 1806 och då jobbade han som dräng hos major Göthe på godset Emtöholm i Dalhem socken. Han står då som Nils Lindgren. Han bytte alltså efternamn innan 1806. Varför han bytte efternamn och varför det blev just Lindgren har jag ingen aning om. I Dalhems utflyttningslängd kan man läsa att Nils Lindgren utflyttade från Emtöholm till Lofta år 1807.

I Lofta socken kom Nils till torpet Finntorp som var ett torp under gården Fårö. År 1808 inflyttade pigan Maja Lisa Jaensdotter (Johansdotter) som han gifte sig med året därpå. När han gifte sig i juni 1809 står han som frälsebonde i Finntorp. Detta betydde att han arrenderade jord av adeln och betalade skatt till dem. Arrendet betalades i regel med dagsverken på markägarens gods. Vanligtvis var frälsebondens legotid sexårig. Första sonen, Jaen Fredrik föddes mindre än tre månader efter bröllopet. Han blev knappt ett halvår gammal och vid sonens död bor familjen på Stora ön. Där bodde familjen även  i 1811-1815 års husförhörslängd. Torpet Stora Ön i Lofta var torp under Hasselby. I var ände på den s.k Öhagen låg torpen Stora och Lilla Ön. Man vet inte vilket som var vilket. Enligt kartbeskrivning skall det norra Ö-torpet ha bestått av ett boningshus och ett större uthus, förmodligen ladugård. Det södra Ö-torpet ägde ett boningshus och tre stycken uthus.

Någon gång mellan 1812 och 1814 flyttade familjen till Dalhem socken. Vid dottern Johannas födelse 1814 bor familjen nämligen i Östankärr, Dalhem där Nils är rättare. Rättare är en äldre titel på en förman vid ett större jordbruk. År 1815 flyttade familjen tillbaka till Lofta. Där jobbade Nils som rättare på Hasselby sätesgård. År 1821 lämnade familjen Lofta och bosatte sig i Västra Ed socken. Där var familjen torpare och boendes först i Sjöende men flyttade 1826 till Härnum. Nils och Maja Lisa fick sju barn tillsammans, tre pojkar (Johan Fredrik, Adolf och Johan) och fyra flickor (Gustafa, Johanna, Hedda/Hedvig Sofia och Fredrika). Johan Fredrik, Adolf och Johanna dog innan vuxen ålder. Jag härstammar från deras dotter Gustafa.

Nils dog den 1 januari 1829. I Västra Eds dödsbok kan man läsa följande: ”Hemmansbrukare i Härnum, född i Locknevi 1771 18/10. Gift 1809. Efterlemnar Enka 1 son och 3 döttrar. Efter anfall af slag häftigt död och begr. den 6 januari.”

Nils fru Maja Lisa

Nils fru Maja Lisa Jaensdotter föddes i båtmanstorpet Staborg i Odensvi socken. Hennes far var båtsman med efternamnet Hjort och försvann i ryska kriget 1789.  Vid sitt giftermål 1809 är hon tjänstepiga i Finntorp där också hennes blivande make bor. När dottern Johanna föds 1814 anges hennes efternamn vara Hjort.

Efter hennes mans död 1829 flyttade hon och tre av barnen till Svederna på Härnums ägor i Västra Ed. Hon flyttade sedan till dottern Gustafa som bosatt sig i grannsocknen Östra Ed.

Maja Lisa dog den 23 februari 1837 i Östra Ed hos sin dotter Gustafa.  Följande är antecknat om hennes död i Östra Eds dödsbok: ”Ankom hit 1833 såsom enka efter Rättare Nils Lindgren död 1829 1/1. Inhys till Nyår vid Gloo. Hon var född 1787 20/4 uti i Odensvi, efterlämnar 1 son och 3 döttrar, af vilka en nyligen blifvit blind. Sjuk i 10 dygn af forkylning.”

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s