Ulrika Stenbergs dödsdatum- ett steg närmare lösningen om vad som hände med Lars Lindström?

Ulvsunda slott

Ulvsunda slott. Någonstans i närheten av slottet arbetade Ulrika en period.

Jag har tidigare berättat om min ana Lars Lindström som gick upp i rök då han flyttade med fru Ulrika Stenberg och dottern Maria Lovisa från Sollentuna år 1844. Det inlägget hittar ni här.  Nu har jag äntligen gjort vissa framsteg i sökandet efter Lars Lindström.

Jag har mitt släktträd inlagt på Ancestry. För ett tag sedan dök det upp ett dallrande grönt löv på Ulrika Stenberg, Lars Lindströms fru. Det var ett tips om en Ulrika Lindström som dog i Bromma 1889.  Jag hade då inte abonnemang på några kyrkböcker så jag kunde tyvärr inte följa upp tipset men jag tipsade en släktforskarkollega som jag har gemensamma anor med på denna gren av släkten om informationen. Han kollade upp tipset och det visade sig att födelsedatum stämde så det var verkligen Ulrika Stenberg. Han lyckades följa henne i Bromma husförhörslängder och hittade att hon från åtminstone år 1850 befunnit sig i Bromma.

Häromdagen kunde jag inte hålla mig längre från att teckna nytt abonnemang. Alldeles för mycket ny information om släkten på olika grenar har dykt upp som jag vill kolla upp. Jag började med att dubbelkolla uppgifterna om Ulrika som min släktforskarkollega letade upp.

Första spåret av Ulrika är 1850 då Lars och Ulrikas dotter Maria Lovisa dör i Bromma den 6 januari.  De anges då bo i Stora Ängby men Ulrika eller Maria Lovisa hittas inte i Stora Ängby i husförhöret. Jag har gått igenom hela Brommas husförhör för år 1846 och husförhöret för åren 1847 till 1850 men där finns de inte. Första gången jag  hittar Ulrika  i Bromma husförhör är för åren 1851 till 1855 då hon är piga i Stora Ängby. Där står varken var hon inflyttat ifrån eller när. Åren fram till sin död 1889 är hon piga och inhyseshjon på olika platser i Bromma som Lilla Ängby, Åkeshov och Ulvsunda.

Det som är intressant är att det på flera ställen i husförhören anges att Ulrika har ofullständiga betyg, på  ett par ställen anges hon vara gift. I dotterns dödsnotis står hon som statardrängshustru. Det står aldrig att hon är änka. Detta tyder på att Lars inte har dött.

Nu finns det alltså ett glapp mellan 1844 och 6 januari 1850 där jag inte vet var Ulrika befinner sig.

Vad som hänt med Lars kan jag bara spekulera i. Övergav han fru och barn? Kan han ha hamnat i fängelse? Har han dött trots att Ulrika inte anges vara änka?


Tack till Jöran som kollade upp tipset och följde Ulrika i Brommas husförhörslängder.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s