Båtsman Qwist / Hjort i Odensvi

Det är inte bara på min farfars sida som det finns båtsmän. Jag har också hittat en på min farmors sida.  Han var båtsman i småländska Odensvi socken och hette Johan. Johan föddes troligen i Hycklinge socken i Östergötland och var son till Esbjörn. Tyvärr finns inga födelseböcker eller husförhörslängder för den här tiden i Hycklinge så jag har inte kunnat verifiera detta.  Hans ålder varierar i husförhörslängderna så jag vet inte riktigt vilket år han var född. År 1763 anges han vara 27 år, 1766 24 år,  1769 30 år, 1772 36 år,  1775 40 år och 1778 anges han vara 43 år. När han antas som båtsman 1766 anges han vara 28 år. Utifrån alla dessa uppgifter så verkar han vara född någon gång mellan 1735 och 1740.

Hans första fru hette Anna (Annika) Svensdotter och de gifte sig runt 1763 men var har jag inte lyckats hitta. Annika var troligen dotter till Sven Jönsson och Elisabeth Thomasdotter i Tempelsmåla i Hycklinge socken. Detta baseras på en bouppteckning som återfinns i Kinda dombok. Där kan man läsa: ”1767 d 3 okt blev uppå begäran av änkan Elisabeth Thomasdotter i Tempelsmåla Hycklinge sn efter dess avlidna man Sven Jönsson. 4 barn, Jöns, Annika gift med båtsman Jan Esjörnsson i Odensvi sn, Kerstin och Elisabeth omyndiga…” Jan Esbjörnsson och Annika som nämns är sannolikt Johan Hjort och hans fru Annika.

Enligt utdrag från centrala soldatregistret antogs Johan som båtsman 1766. Han blev båtsman i rote 78 i Tjust båtmanskompani 1766. Tjust kompani hade 118 båtsmän från socknarna i Tjust samt Misterhult och Kristdala. Båtsmännen tillhörde Karlskrona örlogsstation. Vid antagningen anges han vara timmerman. Han bodde först i båtmanstorpet Solliden (Solia) som var ett torp under gården Snärsfall och hade båtsnamnet Qwist. Detta var tydligen hans efternamn som fördubblingsman. Han var alltså först en slags reservbåtsman. Fördubblingsbåtsmannen fick i krigstid samma lön och utrustning som de ordinarie men under fredstid fick han ingen lön alls. Till slut blev Johan ordinarie båtsman och fick då efternamnet  Hjort. Detta verkar ha varit runt 1775 för då bytte han efternamn och flyttade till ett nytt torp. Det verkar som att han bodde i Solliden från 1763 men enligt uppgifter från centrala soldatregistret blev han ju först antagen 1766. Kanske är det bara jag som tolkar husförhörslängden fel.

I Odensvi husförhörslängd för året 1763 bodde familjen i Solliden båtmanstorp. Johan och Annika har barnen Catharina och Sven. I båtmanstorpet bodde även båtsmannen Eric Qwist med familj. Kanske är det bara under en övergångsperiod som de två familjerna delar hus för i husförhörslängden för åren 1766 till 1768 bodde Johan där själv med sin familj.  Utöver Catharina och Sven fanns också dottern Maria. Maria dog något år gammal. År 1769-1771  utökades familjen med ytterligare två barn Chierstin och Johan men även denna dotter dog något år gammal. Johan benämns fortfarande Qwist i efternamn. År 1772-1774 bodde de fortfarande i Solliden och Johan har fortfarande efternamnet Qwist. Från 1775 bodde familjen i båtmanstorpet Staborg (även kallat Hjortstorp) i byn Mulestad och hade då efternamnet Hjort. I september 1776 föddes deras sjunde barn men Anna avled i barnsäng. Detta kan man läsa i Odensvi dödbok: ” Båtsmannen Hjorts hustru i Staborg Anna Svensdotter af rötfeber under ? ? i barnsäng. 33″ . Anna anges vara 33 år i dödboken och hon var då uppskattningsvis född 1743. Hon dog i september 1776 och redan i december samma år gifter han om sig. Andra giftet var med Kerstin Svensdotter som troligen var en syster till första frun. Det skulle kanske förklara att han gifte om sig så snabbt. Med Kerstin fick han fyra barn varav en är min ana, dottern Maja Lisa Jaensdotter. Min ana Maja Lisa kom nog aldrig att minnas sin far. Enligt utdraget från centrala soldatregistret så krigade han i Gustav III Ryska krig som pågick mellan 1788 och 1790. Han försvann där 1789.


EDIT: 6 dec 2016. Idag har jag fått information från en annan släktforskare som gör att jag kan stryka teorin om att Kerstin var syster till Johans första fru Anna Svensdotter. Kerstin som var fru till Johan i hans andra gifte ska ha varit född  18 september 1745 i Dalhem (H).

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Båtsman Qwist / Hjort i Odensvi

  1. Ping: Johan Hjorts bouppteckning | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s