Hur gick det då med DNA:testet?

För några månader sen gjorde jag ett sk Familyfinder-test som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.  Hur gick det med det? Hittade jag en massa nya släktingar? Kunde jag verifiera min vallonsläkt? Svaret är nej.  Jag har inte lyckats verifiera en enda släkting av de träffar jag har fått.

Jag har idag fått drygt 200 träffar eller matchningar. De flesta är ”5th cousin-remote”, många ”4th cousin-remote” och ett antal ”3rd-5th cousin”  som betyder att vår gemensamma ana är många generationer bakåt tiden. Men jag har  fått fyra stycken ”2nd-4th cousin” vilket betyder att vår gemensamma ana bör vara bara några generationer bort. Jag har varit i kontakt med några av dem men inte lyckats finna släktskapet även om jag ibland kan ana mig till utifrån släktträd på vilken gren vi borde vara släkt. Mina närmaste träffar är två män i USA och två svenska systrar. Jag har haft kontakt med båda de amerikanska männen och det ena släktskapet borde återfinnas i Halland men vi har inte lyckats klura ut var. Den andra är en gåta.  Han vet inte vem hans far är men antagligen någon som har en anknytning till mig. De svenska systrarna har jag inte fått kontakt med men utifrån deras släktträd så är det nog bland min farmors småländska anor vår gemensamma ana hittas.

En annan sak som är intressant är att jag har fått en massa avlägsna träffar vars släktträd visar anor ifrån Umeå-trakten.  Vad de härrör ifrån vet jag inte men jag har ju några fader okänd bland mina anor så jag gissar att det är från någon av dem.

Fler och fler testar sitt DNA så även om jag än så länge inte lyckats verifiera några släktskap så finns fortfarande chansen då det tillkommer nya träffar nästan varje vecka.

Annonser
Det här inlägget postades i DNA-släktforskning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur gick det då med DNA:testet?

  1. Mikael Persson skriver:

    Jag har liknande erfarenheter från FamilyFinder-testet på FTDNA. Endast i ett fåtal fall har jag lyckats verifiera släktskap. Och i likhet med dig har jag oväntat många träffar i Västerbotten (och i Finland). Jag läste någonstans att i bl.a. trakterna kring Skellefteå, kring Anundsjö i Ångermanland och i Finland underskattas släktavståndet p.g.a att det har varit mycket anförluster i dessa områden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s