Kopplingar till Bureätten?

Nyligen fick jag kontakt med en halvkusin till min mamma som också släktforskar. Hon berättade att det på min mormors fars sida finns möjliga kopplingar till Bureätten. Bureätten är en benämning på en släkt som uppkom under 1500-talet i Sveriges nordligaste delar. Namnet Bure kommer från byn Bure i Skellefteå socken i Västerbotten (nuvarande Bureå) från vilken denna släkt skulle ha kommit.

Så hur hamnar vi då hos Bure och hur långt bak i tiden kan vi vara hyfsat säkra på att uppgifterna stämmer? Att vi är släkt med Samuel Svensson Stenhoff (en riksdagsman som föddes omkring 1680 och dog innan 1750) är såvitt jag vet klarlagt. Att Samuels föräldrar var Sven Nilsson och Barbara Gammal är också klarlagt men därefter är det osäkert. Det finns en teori om att Barbara kom från Finland och att hon i så fall var dotter till Knut Magnusson Gammal och hans hustru Magdalena Pictorius. Om nu Samuels mor Barbara Gammal var dotter till nyss nämnda par så finns det uppgifter om kopplingar till Bureätten inte bara en gång utan två.

Den ena finns på Barbaras farmors sida. Hennes farmor hette Margareta Knutsdotter Westzynthius och var dotter till en pastor. Via henne kommer man också till Grubb-släkten ( en norrländsk släkt) genom Karin Andersdotter Grubb. Den första av Bure-släkt som återfinns är bonden Jakob Andersson född 1430 i Bureå och som var morfar till Karin Andersdotter Grubb.

Den andra kopplingen finns på Barbaras mormors sida och leder ned till Eric Ångerman Sursill som var gift med Dordi. Det finns en teori om att Dordi var en Bure. På Wikipedia kan man läsa följande:

Ett av tillskotten syftar till att förbinda den i Finland mycket kända och vittutbredda Sursillsläkten med Bureätten. Kopplingen grundar sig på spekulationer över en påbörjad men inte avslutad anteckning av Johan Bure i släktboken. Den inte helt lättlästa kommenterar lyder i autografen i finska Riksarkivet: ”Somblige mene at then store Slächten i Österbotn, som är ifrå Theegh. antingen Erik Ångermans hustrus (Dordijs) eller [’eller’ är ändrat från ett påbörjat ’skall’] [överstruket: thennes] etc. skall wara af Bureätten”. Denna vaga notering om att någon av Sursillsläktens stamföräldrar, Erik Ångerman och hustrun Dordi i Teg i Umeå eller möjligen någon släkting till dem, skulle ha tillhört Bureätten har fått finska och svenska släktforskare att tilldela henne namnet Bure. Denna ”Dordi Bure” förekommer redan i åtskilliga släkttavlor på nätet. Därifrån har steget inte varit långt till att lägga in henne på lämplig plats i Buregenealogin. Johan Bure själv placerar inte in henne bland sina släktingar i sin stora redovisning av sin mormors Buresläktingar och -förfäder. (Hans notering är för övrigt det äldsta omnämnandet av Sursillsläkten, ett halvsekel äldre än Johannes Terserus upptäckt och uppteckning av denna stora, ofrälse släktkrets.)

 

Vårt släktskap med Bure är något som man måste ta med en nypa salt då det inte är några uppgifter som har kunnat verifieras och mer forskning krävs men spännande är det iallafall.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s