Severina i Barshult

Mormors farmor såg dagens ljus en majdag år 1849 i Halland. Hon döptes till Severina Johanna men hennes tilltalsnamn var Severina. Hennes föräldrar var Sven Carlsson och Anna Johanna Johansdotter. Severina var Svens och Johannas andra gemensamma barn. Tidigare hade Severinas mor fått en son i sitt första äktenskap men pojken blev bara ett år. Även Sven och Johanna fick en son som inte överlevde sitt första år. Ett par år efter Severinas födelse utökades familjen med systern Charlotta.
Familjen bodde på gården Barshult i Krogsereds socken, en gård där släkten på hennes fars sida levt i många generationer.

Redan när Severina var i 15-årsåldern (eller kanske ännu tidigare) träffade hon sin blivande man Andreas Olausson. Han var 9 år äldre och kom från grannsocknen Gunnarp. Han inflyttade till gården Århult, som låg någon kilometer från Barshult, i november 1864 där han fått tjänst som dräng. Jag antar att det är då någon gång deras vägar korsas. Den 30 november 1865 gifte sig den blott 16 år gamla Severina med den 25-årige Andreas. De kom att de närmaste åren att bo växelvis i Andreas föräldrahem i Gunnarp och Severinas föräldrahem i Krogsered. De köpte sedan Barshult men sålde gården efter bara några år. Under år 1870 köpte de en gård i Tångabo (som ligger i Krogsered) där de kom att bo resten av sina liv.

Severina fick sitt första barn när hon var 18 år gammal. Hon fick sedan ytterligare nio barn med 2-3 års mellanrum fram till hon var 40 år. Därefter dröjde det 7 år till det sista och elfte barnet föddes. Då var Severina bara några dagar från att fylla 47 år. Av de elva barnen så överlevde nio av dem barndomen.

Severina dog av lungsot (TBC) i juli 1914. Hon bodde då tillsammans med sin son Karl och hans familj i Tångabo. Severina ligger begravd på Krogsereds kyrkogård tillsammans med sin man och deras dotter Anna. Av någon anledning anges hennes namn på gravstenen vara Severina Josefina.

Andreas, Severina och dottern Annas grav på Krogsereds kyrkogård

Andreas, Severina och dottern Annas grav på Krogsereds kyrkogård

Severinas liv är antagligen inte unikt för tiden men ändå fascinerande. Hon gifte sig väldigt ung och födde många barn. Det var säkerligen ett slitsamt liv på gården med många munnar att mätta men jag tror att de hade det rätt bra i Tångabo.  I vilket fall blev deras söner skojfriska och riktiga stämningshöjare på festerna så jag tror att det var mycket skratt och humor i familjen.

Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s