Ny info om småskoleläraren Nils Peter Andersson

Småskolläraren Nils Petter Andersson (1834-1904)

Småskolläraren Nils Petter Andersson (1834-1904)

I och med att jag fick kännedom om webbsidan om Gållösa by där man försöker kartlägga alla hus som finns/funnits i byn och vilka människor som bott i dem så hittade jag också lite ny information om en ana. Den informationen tänkte jag försöka sammanfatta här.

Småskoleläraren Nils Peter Andersson som var min farmors mormors far flyttade med sin familj till byn år 1875.  Jag har skrivit om hans liv i ett tidigare inlägg som ni hittar här. När Nils Peter med familj inflyttade till Gållösa bodde de först i Lund. Huset finns kvar än idag och man ser det på höger sida av vägen om man kommer söderifrån på Långrådnavägen. Nils Peter ska ha bedrivit skolverksamhet i Gållösa. Det förklarar lite varför familjen lämnade Skolhuset i Tryserum. Kanske för att han både hade fått en ny tjänst och också möjlighet att arrendera lite mark. Enligt hörsägen ska han ibland smakat lite för mycket på spriten och fått skicka hem elever.

Under år 1877 flyttade familjen till Ängbacken som är ett av de äldre torpen i byn. Huset  finns även det kvar idag. Familjen bodde inte själva i huset utan det var ytterligare ett-två hushåll. Enligt uppgifter från ett arrendekontrakt som upprättades 1876 så arrenderade Nils Peter och en annan man tillsammans marken vilket de betalade 4 kr per år för. Kontraktet löpte på 49 år och det står också i kontraktet att huset tillhörde arrendatorerna. Det finns också ett kontrakt bevarat där Nils Petter säljer sin del av Ängbacken för en summa på 160 kr. Detta gjorde han 1880 och i samband med detta flyttade familjen till Melsätter som bara låg ett stenkast från Ängbacken.

 

Källa: www.gallosa.se

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s