Ryttarna i Skånska dragonregementet

Socknarna där ryttarna levde med sina familjer

Socknarna där ryttarna levde med sina familjer

På morfars morfars sida har jag hittat flera ryttare. Tre av dem är jag släkt med i rakt nedstigande led. De föddes på 1700-talet och två av dem levde en bit in på 1800-talet.
De tillhörde skånska dragonregementet och levde i trakterna kring Trelleborg i socknarna Västra Vemmerlöv, Hammarlöv, Gylle och Gislöv. De hörde alla till Haglösa kompani. Ryttaren tillhörde kavalleriet och stred till häst. Att vara ryttare var lite finare än att vara en vanlig fotsoldat. En s.k rusthållare (innehavare av ett hemman (rusthåll)) skulle underhålla ryttaren med häst och utrustning.

Det jag vet om deras militära liv har jag fått via utdrag från Centrala Soldatregistret. Vid tillfälle ska jag leta reda på dem i militärrullorna och se om jag kan hitta mer intressanta uppgifter och verifiera de uppgifterna som angetts i soldatregistret. Det finns tyvärr inga husförhörslängderna för de här socknarna  förrän en bit in på 1800-talet så de flesta uppgifter är från Födelse- och dödböckerna.

Hans Wemmerström

Hans Wemmerström föddes cirka 1732. Hans  födelseår är baserat på att det i hans dödsnotis anges att han är 73 år vid sin död. Var någonstans han föddes har jag än så länge inte lyckats hitta.

Enligt Centrala Soldatregistret så antogs han den 9 september 1762 som ryttare i Vemmerlöv socken. Han var 167 cm lång. Rusthållare var Vemmerlöv 12.

Han gifte sig med Elna Mårtensdotter den 17 februari 1760 i Trelleborg.  De fick fem söner mellan åren 1763 och 1770 men endast två överlevde till vuxen ålder. De två, Mårten och Hans, som överlevde barndomen följde i sin fars fotspår och blev ryttare.

Den 25 april 1789 begärde Hans själv avsked från sin tjänst vilket beviljades. Han avled av ålderdomssvaghet den 17 september 1805 i Västra Vemmerlöv.

Jöns Hammar

Under samma period i grannsocknen Gylle var Jöns Hammar ryttare. Han föddes ca 1731 (baserat på angiven ålder i dödsnotis) och antogs den 16 augusti 1755 som ryttare i Gylle socken. Han anges vara 166 cm lång. Rusthåll var Gylle 10.

Han var gift med Kerstina Nilsdotter. De fick åtminstone fyra barn tillsammans under åren 1758 och 1767. Samtliga barn föddes i Västra Vemmerlöv. Varför de föddes i Västra Vemmerlöv när han var ryttare i Gylle vet jag inte. För de borde väl bo i Gylle om det var där han var antagen som ryttare?

Hans och Jöns tillhörde både två Haglösa kompani så de kände säkert varandra väl och runt 1790 fördes deras släkter samman genom giftermål mellan Jöns döttrar Elna och Gertrud och Hans söner Hans och Mårten.

Jöns dog i Hammarlöv socken den 27 januari 1789 och han var då fortfarande inskriven i tjänst när han dog.

Hans Hansson Wemmerström

Jag är ättling till Hans Wemmerströms son Hans och Jöns Hammars dotter Gertrud.  Hans föddes i Västra Vemmerlöv den 29 januari 1768.

Enligt Centrala Soldatregistret så blev Hans ryttare i Gislöv socken den 13 maj 1789. Han var 177 cm lång. Rusthåll var Åkarp 3.

Han gifte sig med Gertrud Jönsdotter. Var någonstans och när de gifte sig vet jag inte. Jag har letat igenom socknarna där deras barn föds men inget napp. Hans och Gertrud fick åtminstone sex döttrar. De fyra yngsta föddes i Västra Vemmerlöv. Via familysearch hittade jag ytterligare två möjliga döttrar till Hans och Gertrud.  De två äldsta döttrarna Kierstina (född 1791) och Karna (född 1799) är födda i Hammarlöv och Gislöv socken. Det är lite konstigt att han antas som ryttare i Gislövs socken men att han åtminstone från 1800-talets början bor i Västra Vemmerlöv, det är iallafall där döttrarna föds. Detta gör att jag blir lite osäker på om de två äldsta döttrarna verkligen är barn till ”mina” Hans och Gertrud eller om det i själva verket lyckats slumpa sig så att det fanns ett annat par vid den här tiden med samma namn. Detta är inte särskilt troligt och jag är därför rätt säker på att detta är rätt personer. Dessutom, i den äldsta dottern Kierstinas födelsenotis kan man läsa att hon frambars på dopet av Gertruds syster Elna. Detta styrker ytterligare att detta är rätt Hans och Gertrud. Eftersom husförhörslängderna för de här socknarna inte börjar förrän en bit in på 1800-talet så kan jag tyvärr inte kontrollera detta den vägen heller.

Hans var ryttare i drygt 22 år och tog avsked av militärlivet den 4 december 1811. Det var han själv som begärde avsked på grund av svaghet. Han står som svagsynt i Västra Vemmerlövs husförhörslängder från år 1821 fram till sin död den 26 november 1844.

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ryttarna i Skånska dragonregementet

  1. Ping: Hans Hansson Wemmerström | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s