Vem var Oscar Westlund?

Karl, Ida och Oscars gravsten på Rose City Cemetary i Portland

Karl, Ida och Oscars gravsten på Rose City Cemetary i Portland

Så vem var då Oscar Westlund som bodde hos min ana Karl August Siggelin ( Charles A Larson) och hans fru Ida i Portland, Oregon.  Enligt  1920 års amerikanska folkräkning anges han vara ”nephew” i familjen. Med hjälp av en släktforskarkollega i Kalifornien har jag lyckats ta reda på en del om denne Oscar. Det som framgår av folkräkningen 1920 är att han föddes i Oregon cirka 1908. En sökning i 1910 års folkräkning visade att han bodde med sina föräldrar, Olie och Ida Westlund, och syskon Louie A (f. 1891), Jesse V (f. 1895) och Annie (f. ca 1904) i Bridal veil i Multnomah county i Oregon. Ytterligare sökning i tidigare folkräkningar visade att fadern Olie hade varit gift tidigare så Jesse V och Louie A var halvsyskon medan Annie  var en helsyster. Det verkar som att hans mor Ida dog någon gång innan år 1920 och det är då han hamnar hos Charles och Ida.

Vem var han brorson/systerson till? Efter lite sökning på Ancestry hittade jag en person som hade en Olof (Olie) Westlund i sitt träd som verkade stämma överens med min Olie. Jag kontaktade henne och fick svar. Sharon, som hon heter, visade sig vara ättling till Olies son Jesse V. som var halvbror till Oscar. Hon kunde berätta att Olie hade haft flera syskon varav en hetat Ida som var född i december 1870. Idas födelsedatum stämde överens med det födelsedatum för Charles fru Ida som jag hade.  Charles fru Ida var alltså syster till Olie och således faster till Oscar. Sharon kunde också berätta att Olies far hette Hans Hansson men hade bytt till efternamnet Westlund efter han kommit till Amerika och modern hette Anna Olsdotter och att de kom från något som hette ”Vastana Boda”. Efter lite googling dök det upp ett Västanå i Boda socken i Dalarna och efter lite bläddrande i Bodas husförhörslängd hittade jag familjen i byn Västanå på gården nr 12 Möckjas. Där stod också att de utvandrade till Amerika 1865 vilket stämde bra med de uppgifter jag hade.
Sharon skickade också en bild på Ida och Charles från ca år 1900.

Min släktforskarkollega i Kalifornien lyckades hitta Oscars dödsnotis. Han dog den 19 mars 1929 av pulmonary tuberculosis. Han bodde då på Portland Open Air Sanatorium i Milwaukie, Clackamas county, Oregon. Hans föräldrar uppges till Ole Westlund och Anna. Enligt dödsnotisen ska informationen kommit från Charles A Larson. Charles verkar dock blanda ihop Oscars mors namn  med någon annan (kanske Oscars farmor som jag nu vet hette Anna).

Oscar är begravd tillsammans med Charles och Ida på Rose City Cemetary i Portland, Multnomah county, Oregon.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s