Sammanfattning av farmors anor

I detta inlägg tänkte jag försöka mig på att sammanfatta min släktforskning på farmors sida.

Min farmor föddes  i Småland i en trakt där släkten på hennes mors sida levt i generationer.  Geografiskt i Sverige har hennes släkt levt från småländska Locknevi socken i söder till Jämtland i norr såvitt jag vet idag.

Farmors mors sida

På farmors mors sida har släkten levt främst i norra Småland och närmare bestämt socknarna Östra Ed och Tryserum. De har flyttat kors och tvärs mellan dessa socknar men sällan flyttat längre än så. En liten gren genom Gustafa Lindgren (farmors mormors mormor) har levt lite längre söderut, i socknarna Lofta, Locknevi och Odensvi.
De har inte levt i något överflöd utan mest varit statare och torpare men i början av 1900-talet blivit hemmansägare genom att farmors morfar köpte en gård i Östra Ed. Det ska dock tilläggas att längst bak i några av grenarna har jag hittat rika bönder och en och annan nämndeman.
Något som jag tycker är lite anmärkningsvärt är att jag inte har hittat några Amerikafarare i den närmaste släkten. Kanske hade de det inte så dåligt att de funderade på att utvandra eller så fick de inte ihop pengar till biljetten. Eller kanske var det alldeles för skrämmande att lämna Sverige. En del av släkten har dock sökt sig till Stockholm för arbete.
På vissa grenar har jag kommit ned till mitten/slutet av 1500-talet. Där finns bl.a. Jöns Jönsson som var född ca 1540 i Snällebo i Tryserums socken. Det är tolv generationer bakåt i tiden sett från min farmor.

Farmors fars sida

Farmors fars familj bodde en stor del av sina liv i Irsta och Kärrbo socken som ligger i Västmanland, sydost om Västerås.

På farmors farfars sida har man levt och arbetat i Stockholmstrakten, framförallt Botkyrka som ligger i Södermanland och är belägen på halvön Södertörn.
En gren har rört sig i gränsen mellan landskapen Uppland och Gästrikland och då framförallt i socknarna Ovansjö, Österfärnebo, Tierp, Söderfors och Torsåker. Ovansjö och Torsåker är kända för sitt bergsbruk och Söderfors är en gammal bruksort med ett järnbruk som smidde ankare till flottan. Det som är gemensamt för dessa trakter är bergslag och järnbruk så det är inte så konstigt att jag hittat valloner på denna gren. De typiska yrkena för denna sida av släkten har varit smeder, skräddare och statare men det återfinns också ett par kolare och skogvaktare. I något fall har jag kommit ända ned tilll 1500-talet, då är vi som mest 13 generationer bakåt räknat från farmor. Cirka år 1575 föddes Anthoine Waroquin någonstans i Belgien. Han kommer sedermera att lämna Belgien och börja arbeta som räckmästare i Österby bruk i Östhammars kommun, Uppsala län.

På farmors farmors sida har man framförallt levt i Västmanland och i socknarna Tortuna, Västerlövsta, Västerfärnebo och Skultuna men även i Tillinge i Uppland. Det finns också en gren från Rödön socken i Jämtland. På denna gren hittas främst torpare och statare men det finns också några soldater och en trumpetare.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s