Barnamord

Krogseredsboken som jag inhandlade i somras visade sig vara en riktig guldgruva. Däri har jag hittat flera berättelser om gamla förfäder. Vissa trevliga och andra mindre trevliga. En historia av det senare slaget handlar om ett barnamord som en ana till mig var inblandad i. Den som hamnade i klistret var min anfader Anders Nilsson som var svärfar till Samuel Stenhoff och far till Anna Andersdotter. Dessa personer hittar man på min mormors farmors gren.

Händelsen utspelade sig i Bökhult i slutet av maj år 1697. I Bökhult hade min anfader Anders Nilsson brukat hemmanet sedan 1674. Han var född 1642 och gift för andra gången med Anna Andersdotter (f. 1651). Det var söndag och Anders låg hemma i ryggskott och kunde inte fara till kyrkan. Även familjens 25-åriga piga Anna Bengtsdotter var hemma och sjuk. Det gick dock rykten om att hon fött barn och att det var därför hon var hemma. Ryktet nådde länsman och ett par dagar senare besökte han Bökhult. Anna nekade först till att ha fött barn men bekände sedan och visade upp ett dött barn. Hon nekade till att ha dödat det men eftersom barnet var fullgånget och hade en del blåmärken på kroppen så trodde inte länsman på henne. Anders blev då misstänkt för delaktighet i barnamordet eftersom det verkade lite konstigt att han var hemma från kyrkan samtidigt som pigan. Han höll fast vid att det var på grund av sin dåliga rygg han varit hemma och att han inte visste att pigan fött barn. När pigan Anna blev tillfrågad om vem fadern till barnet var ljög hon först men det kom sen fram att det var min ana d.v.s hennes husbonde. Anna blev dömd till döden för barnamord. Min ana lyckades klara sig ur delaktighet i barnamord och det tack vare att flera personer kunde vittna om hans onda rygg. Han blev dock dömd till 80 daler silvermynt i böter för enskilt hor då han gjort sig skyldig till otrohet.

Allt om detta brottsmål ska man kunna läsa om i domböckerna för Faurås häradsting samt Göta hovrätt eller så kan man läsa en längre sammanfattning i Krogseredsboken.

Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s