Bröderna i Barshult

Tre bröder växte upp på gården Barshult no 1 (hemmansdel 2) i början av 1800-talet. En av dem var mormors farmors far Sven Carlsson. Hans två äldre bröder hette Johannes och Anders. Barshult låg i Krogsereds socken i Halland och här bodde de med föräldrarna Carl Svensson (f. 1768 †1850) och Pernilla Andersdotter (f. 1773 †1858). Modern Pernilla var född i Barshult och släkten på hennes sida hade bott där i flera generationer.

Johannes (1798- 1884)

Johannes eller Johan som han kallades föddes 1798 och var äldst av bröderna. Han kom upp sig i livet och blev präst. Kanske var det bara honom familjen hade råd att betala utbildning för. I en ålder av 47 år gifte han sig år 1845 med den 28 år yngre adliga fröken Gudmunda (Mimmi) Benjamina Kuylenstierna (f. 1826 †1906). De fick åtminstone nio barn och flera av deras söner blev också präster. Johannes var prost i Okome där familjen bodde i prästgården. Johannes ska ha varit en omtyckt präst. I Krogseredsboken finns en bild på honom och hustrun och det ska finnas ännu mer skrivet om honom i boken ”Krogsered” av Sven H Schough 1959.

Anders (1801-1865)

Anders Carlssons gravsten på Krogsereds kyrkogård

Anders Carlssons gravsten på Krogsereds kyrkogård

Mellanbrodern Anders tog över gårdsbruket på hemmansdel 2 i Barshult. Stackars Anders hade det inte lätt. Han förlorade flera fruar och inga av hans barn blev äldre än ett par år. Han var gift inte mindre än tre gånger (1823, 1825 och 1827) där två av fruarna dog ifrån honom. Båda i samband med deras barns födelse. Med sina tre fruar fick han sammanlagt fyra barn men inget av dem överlevde. Det yngsta barnet var det som levde längst men hann bara precis fylla två år innan han dog i kikhosta. Anders själv dog av förkylning år 1865.

När jag var i Halland i somras hittade jag hans gravsten på Krogsereds kyrkogård och fotograferade den. I  Krogseredsboken hittade jag sedan en historia om hans gravsten. Hans gravsten ska vara gjord av gravstenshuggaren ”Klocke-Per” i Okome. Stenen är lagad efter att ha spräckts mitt itu. Den som gjorde det var en förståndshandikappad man från Drängsered som kallades ”Galne Gabriel” som besökte Krogsered. Han ska ha sprungit runt kyrkan i timmar och då stött omkull gravstenen som sprack.

Sven (1810-1877)

Lillebror Sven tillika min ana tog över den andra hemmansdelen i Barshult d.v.s hemmansdel 1. Huset i Barshult ska ha varit gemensamt för de båda hemmansdelarna så Anders och Sven med familjer bodde alltså under samma tak. Sven ska ha varit nämndeman under en period. Han gifte sig i juni 1846 med den 39-åriga änkan Anna Johanna Johansdotter. Hennes moster Anna Helena hade varit gift med Svens bror Anders. De fick tre barn tillsammans varav dottern Severina är min ana. Dottern Severina med maken Andreas övertog gården i Barshult år 1866 men sålde den några år senare och flyttade till Tångabo.  Sven och hans hustru  bosatte sig hos dottern  i Tångabo och där dog Sven och hans fru år 1877 respektive år 1871.

 

(Källa: Husförhörslängder för Krogsered och Krogseredsboken)

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s