Vallonerna på Söderfors bruk

 

Bruksgatan i Söderfors bruk

Bruksgatan i Söderfors bruk

Söderfors bruk är ett av många vallonbruk i Uppland. Det anlades 1676 vid Dalälvens nedre lopp av bergsmästaren Claes Depken för tillverkning av ankare till flottan. Under en lång period, 1748 – 1907, ägdes bruket av släkten Grill. Herrgården uppfördes omkring 1690 och byggdes om i rokokostil i mitten av 1700-talet.

Söderfors herrgård (bild från wikipedia)

Söderfors herrgård (bild från wikipedia)

Mina förfäder har funnits på bruket i princip från start. I cirka 150 år fram i tiden levde och arbetade förfäder till mig som hammarsmedsmästare på bruket.
Den första jag hittat här var Klas Gelotte som var mästerräckare mellan 1681 och 1697 i Söderfors. En mästerräckare eller räckmästare  (maître marteleur på ursprungsspråket ) var en person som ägnade sig åt räcksmide dvs att räcka järn. Att räcka innebär att man sträcker ut järnet med hjälp av hammare till stång. Räckmästaren är också förman för smideslaget som bestod av en vällare som skötte och värmde ugnen. Laget hade två räcksmeder. Sedan fanns det de som biträdde mästaren, räckardräng eller räckarsven. Klas var son till Nicolas Gelotte som kom till Sverige år 1640 från Vallonien. Klas växte upp på andra vallonbruk som Lövsta och Åkerby bruk där hans far arbetade. Klas kom år 1681 till Söderfors bruk och här dog han år 1702. Det var vanligt att de första generationer av valloner i Sverige gifte sig med andra valloner. Så var även fallet för Klas som var gift med Catlin Nonnet. Deras dotter Francois eller Frantza som hon också kallades (f. ca 1677 †1747) gifte sig med Erik Göransson Spit (f. ca 1666 †1747) som också hade vallonsk härkomst.

Den sista som arbetade här och var släkt med mig i rakt nedstigande led var Klas Klasson Spit som dog 1828. Han var son till Klas Eriksson Spit och barnbarn till Erik och Frantza. Klas var far till Margareta Spit som jag skrivit om i ett inlägg som du hittar här.

Änkehuset vid Söderfors bruk (foto från Upplandias hemsida)

Änkehuset vid Söderfors bruk (foto från Upplandias hemsida)

På Söderfors bruk finns ett änkehus där sannolikt någon/några av mina förfäder bott. När vallonerna blev för gamla för att arbeta i smedjorna betalade bruket ut en så kallad gratial d.v.s de fick understöd ur en pensionskassa. I detta fallet betyder det att de fick pension i form av bostad, spannmål, ved etc. Eftersom en del av lönen för vallonerna bestod av bostaden med tillhörande täppa fick inte änkor bo kvar om deras män dog.
När smederna dog fick deras änkor flytta till det så kallade Änkehuset. Huset byggdes 1776 på initiativ av Anna Johanna Grill d.ä för att förbättra bostadssituationen för brukets änkor. Här fanns elva rum med upp till fyra änkor boende i varje rum. Det fanns också en bagarstuga.

Källor: bl.a. Söderfors husförhörslängder, Söderfors födelse- och dödböcker, Vallonskivan

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s