Dordi Svensdotter i Krokstad

Jag har tidigare i bloggen skrivit om min morfars mormors mormor och morfar, Christina Gunnarsdotter och Christen Larsson. Här kommer en livsberättelse om Christinas mor Dordi (Dorotea) Svensdotter. Hon levde sitt liv i framförallt Krokstads socken i Bohuslän. Hennes födelseår är lite oklart då både 1756 och 1760 nämns i Krokstads husförhörslängder. I de sista husförhörslängderna jag hittat henne anges det att hon är född den 18 maj 1756. Hon skulle isåfall vara dotter till dragonen Sven Forstenberg och Elin Bengtsdotter i Krokstad. Ibland anges faderns efternamn även som Furstenberg och Förstenberg.
En dragon, franska för ”drake”, var ursprungligen en infanterisoldat som förflyttade sig till häst men stred till fots. Dragoner kunde även utnyttjas som lätt kavalleri. De var beväpnade och organiserade som infanteri, ofta med musköter eller karbiner samt blanka vapen.

Tyvärr börjar inte Krokstads husförhörslängder förrän 1803 så det jag hittat om henne innan dess är baserat på uppgifter från födelse-, död- och vigselböcker vilket ger en viss osäkerhet i uppgifterna. Vad jag lyckats utläsa från Krokstad födelseböcker så var Dordi yngst av sju syskon och föddes i Gråhästen. Därefter vet jag inte så mycket om hennes liv förrän den 3 mars 1776 då hon gifte sig med Gunnar Andersson. De fick sex barn tillsammans varav min ana Christina var en av dem. Familjen bodde på flera ställen i Krokstad och även en period i Hede socken. Troligen blev hennes man wageringskarl (en slags reservsoldat) och tog sig efternamnet Malm. Detta efternamn använde han isåfall vid yngsta sonens födelse 1791. Gunnar dog relativt ung och detta är troligtvis hennes mans dödsnotis: År 1792 ” Orrehuset under Flogene: Den 1 (april) begravdes Wargerningskarlen Gunnar Malm som blef död d 23 mars af långsam tärande siukdom 40 år gammal”

Vad som hände med familjen efter makens död vet jag inte men i Krokstads första husförhörslängd från 1803 var hon inhyse tillsammans med yngste sonen Sven hos soldat Hans Frisk och hans hustru i Granknuten i Krokstad socken.  Ibland bodde även min ana, dottern Christina, med dem. Cirka 1809 blev Hans Frisk änkling och i augusti 1810 gifte sig Dordi med honom. Hans var då inte längre soldat på torpet utan Dordis äldste son Anders hade nu tagit över som soldat. Anders var ogift och Hans och Dordi bodde kvar hos honom till ca 1814 då han gifte sig. Då blev det tydligen för trångt i det lilla soldattorpet och Hans och Dordi flyttade då till Dammen torp, ett torp som stått obebott enligt tidigare husförhör (Krokstad 1812-1814) så man kan väl anta att det inte var i det bästa skicket. Hans och Dordi hade periodvis Dordis dotter Christina och hennes oäkta barn boendes hos sig.

Herrestads husförhörslängd för åren 1823-1825.

Herrestads husförhörslängd för åren 1823-1825. Till höger ser man Dordis överstrukna namn (Bild från http://www.ancestry.se).

I Krokstads husförhörslängd för åren 1823-1826 ser det ut att vara antecknat ”död” vid Hans men jag har inte lyckats hitta hans dödsnotis i Krokstad dödbok. Vid Dordi är det antecknat att hon flyttar till Herrestad socken men jag hittade henne inte Krokstads utflyttningslängd. Jag har dock hittat henne i Herrestad socken i husförhörslängden för åren 1823-1825. Då bodde hon hemma hos yngste sonen Sven och hans familj i torpet Vithagen under Nedre Åker. Hennes namn är överstruket vilket betyder att hon antagligen dött. I Herrestads dödbok för de här åren finns ingen Dordi eller Dorotea men en änka vid namn Börtha Swensdotter dog av ålderdom i Vithagen den 5 mars 1825 i en ålder av 69 år. Antagligen har prästen blandat ihop namnen så detta är troligtvis Dordi då både ålder och plats stämmer.

Annonser
Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s