Andreas Olausson i Tångabo

Andreas Olausson hette mormors farfar. Han föddes den 23 juni 1840 i Backen (Gunnarp nr 4) i Gunnarp socken i Halland. Föräldrarna hette Olaus Olsson och Pernilla Persdotter. Han hade två äldre bröder, en äldre syster och en yngre bror.

Han verkar ha bott hemma hos föräldrarna enda till november 1864 då han tog tjänst som dräng i Århult i grannsocknen Krogsered. Ett år senare den 30 november 1865 gifte han sig med Severina Johanna Svensdotter (f. 20 maj 1849) från Barshult i Krogsered. De flyttade nästa dag till Backagården. Nu följer några år då de växelvis bor hos Andreas föräldrar i Backagården och hos Severinas föräldrar i Barshult. Den 9 april 1866 ska de ha köpt gården i Barshult av Severinas föräldrar och i november 1866 flyttade de från Backagården till Barshult. Barshult bestod av två hemmansdelar och Severina var uppväxt på hemmansdel 1. På hemmansdel 2 hade Severinas farbror Anders bott och när han dog i april 1865 ska Severina och Andreas köpt den delen. Det verkar dock som att de sålde den delen innan de tog över hemmansdel 1. I vilket fall bodde där en annan familj från 1866. Sedan 1829 har husen i Barshult varit placerade där de ligger idag så det är alltså samma plats där Severina och Andreas en gång bodde.
Andreas ska ha varit nämndeman i Årstads häradsrätt under några år. Redan tre år efter att de köpte Barshult sålde de gården för 1416 riksdaler och 67 öre till skolläraren Sven Schough. Även den andra familjen i hemmansdel 2 sålde samma datum till Schough. I köpebrevet framgår att åbyggnaderna då var gemensamma med den andra hemmansdelen i Barshult. Köpet kom med flera undantag. Ett var att Severinas föräldrar Sven Carlsson och Anna Johanna Johansdotter skulle få överta torpet Barshults hus. De verkar dock aldrig ha bott där. I november 1869  flyttade de tillbaka till Backagården.  Under år 1870 köpte Andreas gården Tångabo hemmansdel 2 (senare 1:2) i Krogsereds socken och i november 1870 flyttade de dit. Tångabo ligger längs med vägen mellan Krogsereds kyrka och Fegen. Huset i Tångabo finns inte kvar idag utan brann ned år 2010. Till vänster om där huset låg finns en lada som antagligen är från tiden då Andreas bodde där.
Severinas föräldrar bodde på undantag hos dem i Tångabo och även Severinas syster Charlotta (ska ha kallats ”moster med pipan”).

Andreas och Severina fick 11 barn varav två dog som barn. Alla barnen utom deras förstfödde, Anders, föddes i Tångabo. Vid sista barnets födelse är Severina 47 år gammal.

I Krogseredsboken finns en anekdot berättad om Andreas. Den lyder som följer:

En Fegenbo som var på väg till Krogsereds torgdag gick förbi Tångabo. Där träffade han Andreas Olausson och först blev det prat om väder och vind, familjeförhållanden med mera. Så frågade Fegenbon: ”Hur många pågar har du egentligen Andreas?”” ”Jo”, svarade han, ” Anders är i Rya och friar, August har rest till Amerika, Carl är nere på maderna och ärjar med oxarna.” Så vänder han sig till den yngsta sonen. ” Och du Sven gack du in och räkna hur många pågar det finns inne i stugan.”

(Efter en inspelning med John Larsson i Forshult, hos Ture Andersson i Stixered)

 

Andreas dog av kräfta den 9 april år 1900 och ligger begravd på Krogsereds kyrkogård tillsammans med sin fru och dotter Anna. Hustrun Severina dog av lungsot den 16 juli 1914. Av någon anledning anges hon heta Severina Josefina på gravstenen men i kyrkoböckerna är hennes mellannamn Johanna.

Andreas, Severina och dottern Annas grav på Krogsereds kyrkogård

Andreas, Severina och dottern Annas grav på Krogsereds kyrkogård

 

Källor: Husförhörslängder och Krogseredsboken-att leva i halländsk skogsbygd

 

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s