Om Christoffer Olsson och Anna Christina Gabrielsdotter och om hur gården i Näs hamnade i släktens ägo

Näs är en by i Drängsereds socken i Halland. På en av bondgårdarna i byn (Näs 1:2) har släkt till mig bott i närmare 200 år. Här tänkte jag berätta om hur gården kom i släktens ägo och om mormors morfars farföräldrar.

Mormors morfars farfar Christoffer Olsson föddes den 20 april 1792 på en gård i byn Björbäcksered (Björbexered) i Vessige socken. Hans föräldrar var Olof Jonsson och Johanna Eliasdotter. Hans mor dog då han endast var sex år gammal. Han var äldsta barnet av tio. Han hade en yngre helsyster och nio stycken halvsyskon födda i faderns andra äktenskap med Johanna Larsdotter.

Anna Christina Gabrielsdotter föddes den 13 januari 1796 i byn Ramnared i Drängsereds socken. Hon var dotter till Gabriel Andersson och Susanna Larsdotter. På nyårsafton 1817 gifte hon sig med Anders Eliasson som var son i Näs. Med Anders fick hon dottern Johanna Christina år 1819. Anders dog i februari 1822 och i hans dödsnotis kan man läsa att han var frälseägare till en fjärdedel i Näs. Gården fick nu Anna Christina ärva. Kanske var det så att Anna Christina behövde hjälp med att bruka gården och av någon anledning så är det Christoffer som tar på sig det uppdraget. Det som får mig att tro det beror på vad som står antecknat i deras vigselnotis den 24 juni 1823: ”Brukaren av en fjerden del uti frälsehemmanet Näs Drängen Christopher Olsson i Näs och änkan Anna Christina Gabrielsdotter derstädes”. Utifrån denna anteckning låter det som att Christoffer redan innan giftermålet bodde och brukade fjärdedelen i Näs. I bilagan till flyttningslängderna för Drängsered har jag dessutom hittat att han inflyttade till Drängsered från Vessige i oktober 1822. I Drängsereds husförhörslängd ser det också ut att stå att han inflyttar till Näs 1822.

I bilagan till Drängsereds flyttningslängder hittade jag också följande anteckning om Anna Christina Gabrielsdotter:

At Enkan Anna Christina Gabrielsdotter i Näs har till fullo afvittrat sin enda doter Johanna Christina Andersdoter och att jag derför icke hafver något at påminna mot hennes tilltänkta ägtenskap med drengen Christoffer Olsson från Björbexered utan detsamma tillåter intygas – – Drengsered den 17 maji 1823
Eric Jönsson i Rammarebo? Sjelf hållit i pennan
Till Wittne häraf Christ Ekeroth ….?

(Avvittra betyder avskilja. Före 1915 skulle en änka eller änkling ha avvittrat barnens arv från boet innan de gifte om sig. Detta för att barnens arv efter sin döda förälder inte skulle ”försvinna” innan de var vuxna och kunde ta hand om det.)

Christoffer och Anna Christina fick tre barn tillsammans varav två överlevde, Anders (mormors morfars far) och Johanna. Äktenskapet blev inte så långvarigt för Anna Christina dog redan i maj 1832. Christoffer blev nu ägare till Näs. I november 1834 gifte han om sig med pigan Bennedicta Larsdotter. Hon hade arbetat som piga i familjen i några år. Tillsammans med henne fick han dottern Anna Christina som dog endast två år gammal. Även Bennedicta dog samma år av modersjuka. Sonen Anders tog över gården i Näs och efter honom blev det hans son August d.v.s min mormors morfar. August dotter Elsa med maken Georg brukade sedan gården i Näs. Än idag är det släktingar som bor på gården.

Christoffer dog i Näs den 10 februari 1884.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s