Kyrksafari på Gotland

Silte kyrka

Det blev en tur till Gotland på semestern och då blev det några besök i kyrkor som har anknytning till släkten. Den första kyrkan var Silte kyrka som byggdes på 1200-talet. Det var i Silte socken som min farfar växte upp och på kyrkogården här ligger hans föräldrar begravda men deras gravsten finns inte längre kvar. Farfars ena bror och syster är också begravda här.

Sundre kyrka

Sundre kyrka

Sundre kyrka

Nästa besök var i Sundre kyrka. Denna kyrka uppfördes på 1200-talet och här var en ana på min farfars mormors sida kyrkoherde. Han hette Niels Sörensen Gottlandus och var kyrkoherde där mellan cirka år 1618 och 1622. Han var även kyrkoherde i Vamlingbo då Sundre var annexförsamling till Vamlingbo och troligen blev det under 1500-talet. Hans födelseår är okänt men kan antas vara runt 1590 så han var mellan 25 och 30 år under sin tid som kyrkoherde. Han ska ha varit en förmögen man. Han var gift med Margareta Lauritzdotter och med henne ska han ha fått flera barn varav två ska ha dött i späd ålder i pesten d.v.s någon rätt vanlig epidemi. Han hade också dottern Sidsele Nielsdotter. Han var lierad med Sudrets storbönder och avsattes från sin tjänst 1622, sedan han dömts som delaktig i böndernas opposition mot kungens centraliserade styre. Efter några års arbetslöshet fick han 1634 jobb som skeppspräst i Köpenhamn och sedan kaplan i Rödövre, Danmark 1643. Han hade poetiska talanger och utgav 1628 några visor och dikter. Niels dog 1671 i Rödövre på Själland i Danmark.

Målning i Sundre kyrka med texten Niels Sörensen, gotlänning från Hablingbo. dansk äger intet utan Guds nåd.

Målning i Sundre kyrka med texten Niels Sörensen, gotlänning från Hablingbo. dansk äger intet utan Guds nåd.

I Sundre kyrka finns en målning med texten:

NICOLAUS SEVERINI

NIHIL SINE
GOTHLANDS HABAR DANS

G(R)ATIA HABE(T) DEI

som översatt blir

Nicolaus Severini, gotlänning från Hablingbo, dansk

Äger intet utan Guds nåd.

 

Sundres gamla skola. Här någonstans låg en gång Sundres prästgård. Troligen förstördes prästgården redan under medeltiden.

Sundres gamla skola. Här någonstans låg en gång Sundres prästgård. Troligen förstördes prästgården redan under medeltiden.

 

Vamlingbo kyrka

Vamlingbo var Storsudrets rikaste socken och har en storslagen kyrkobyggnad. Som kyrkoherde i Vamlingbo och Sundre efterträdde Lauritz Andersen (†1649) ovan nämnda Niels Sörensen Gottlandus och han gifte sig också med hans dotter Sidsele (†1664). Födelseår vet jag inte men han ska ha varit född i Skåne. Han omtalas som pastor i Vamlingbo och Sundre år 1628. Då stämde han herr Oluf Rasmusson, pastor i Alskog och Lye, som lovat att gifta sig med hans styvdotter men sedan ångrat sig. Lauritz ägde Svalstäde i Vamlingbo. Lauritz och Sidsele fick åtminstone sonen Tynnes Lauritzen som föddes omkring 1605. Under Lauritz tid i Vamlingbo blev Gotland svenskt genom freden i Brömsebro 1645.
På södra långhusväggen i Vamlingbo kyrka, närmast predikstolen finns ett epitafium (minnestavla över död person) över honom och hans hustru Sidsele Nielsdotter.

Epitafium över Lauritz Andersen och hans hustru Sidsele Nielsdotter i Vamlingbo kyrka

Epitafium över Lauritz Andersen och hans hustru Sidsele Nielsdotter i Vamlingbo kyrka

Jag har inte lyckats tyda allt som står men det börjar iallafall såhär:

Dette epitaphium Lodh Laurids Anderson med sin kiere hustru Sidsele Nielsdotter…

I Vamlingbo prästgård finns idag ett café och naturum Gotland. Prästgården ska vara uppförd på 1700-talet så det var inte i denna som Niels och Lauritz bodde när de var kyrkoherdar i socknen på 1600-talet.


Flera av uppgifterna ovan har jag fått från Boken om Vamlingbo och Sundre och från Åke Åbergs skrift  Nytt om Niels Sörensen i Vamlingbo. Husförhörslängderna i Vamlingbo och Sundre börjar först år 1756 så jag har inte kunnat dubbelkolla att uppgifterna stämmer. Därför får man se dessa präster som troliga anor.

Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s