Släktforskningsresa i Halland

Platserna vi besökte

Platserna vi besökte

I helgen som var åkte jag tillsammans med min bror, brorson och föräldrar till Halland för att hälsa på min mormors yngste bror. Anledningen till resan var att titta på platser där släkten bott. I detta fallet var det platser i socknarna Vessige, Drängsered och Krogsered. Vi besökte också kyrkogårdarna och letade upp släktgravar.

Vi började med att åka till Väby, en by straxt utanför Vessigebro i Vessige socken. I byn växte mormor upp på gården Fnattagård. I byn bodde också mormors faster Elsa på Väby gård och farbror Sven på gården Bräcke. Även en äldre halvsyster till mormor bodde med sin familj på en gård i byn som hette Krågård. Idag bor fortfarande släktingar till mig på både Väby gård och Bräcke men Fnattagård ägs inte längre av släkten.

Fnattagård där mormor växte upp.

Fnattagård där mormor växte upp.

Sedan for vi vidare till Drängsereds socken och kyrkan där och letade upp ett antal släktgravar.

Från kyrkan åkte vi vidare drygt 4 km till gården Näs som också ligger i Drängsered. Där växte mormors mor Ester Andersson upp. Gården togs över av mormors mors syster med familj. Då byggde Esters far August ett hus alldeles intill. Detta hus finns inte kvar idag men man kan se rester av där det legat. Gården ligger vackert mellan de två sjöarna Långesjön och Stensjön. Även på denna gård bor fortfarande släktingar.

Därefter for vi vidare till byn Tångabo i Krogsereds socken. Denna by ligger alldeles utmed vägen mellan Fegen och Krogsereds kyrka. Här föddes mormors far Karl Wilhelm Olsson. Han ägde också senare denna gård men sålde den 1917 och flyttade till Väby. Tyvärr brann huset ned för några år sedan och det enda som finns kvar är husgrunden. Ett nytt hus har uppförts alldeles bredvid.

Nästa stopp blev Krogsereds kyrkogård som låg fint alldeles vid en sjö. Vi hittade fler släktgravar än vad mormors bror visste skulle finnas där.

Sen bar det av tillbaka mot Vessige. Vi passerade byn Björbäcksered (Björbexered) där mormors morfars far Christoffer Olsson föddes. Här visste inte mormors bror exakt var de bott. Nu fanns endast ett fallfärdigt hus kvar som gick att se från vägen. Kanske hade de bott längre in i byn.

Sista stoppet blev Vessige kyrkogård. Här ligger flera i släkten begravda. Här ligger förutom min mormor flera av min mormors syskon, mormors mor och syskon till mormors far.

Ett stort tack till mormors bror med fru och dotter som guidade oss runt i dessa vackra trakter.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s