Morfars mormors mormor Christina Gunnarsdotter

 

Christinas födelsenotis i Hede födelsebok (C:2)

Christinas födelsenotis i Hede födelsebok (C:2) (Bild från http://www.arkivdigital.se)

I tidigare inlägg har jag skrivit om morfars mormors morfar, Christen Larsson. Här tänkte jag berätta om hans mormors mormor som hette Christina Gunnarsdotter. Hennes föräldrar var Gunnar Andersson Malm och Dordi Svensdotter. Hennes äldre syskon Annika, Anna och Anders var födda i Krokstad socken men hon föddes på Dumlane under Mulebacka i Hede socken i Bohuslän den 17 september 1786. Familjen flyttade snart tillbaka till Krokstad socken där hennes två yngre syskon Elin och Sven föddes. Fadern var då wageringskarl, en slags reservsoldat, och hade efternamnet Malm. Fadern dog i mars 1792 och vad som hände med familjen då vet jag inte. Tyvärr börjar inte husförhörslängderna i Krokstad och Hede förrän år 1803 så det mesta som jag hittat om familjen innan dess har jag fått fram genom födelse- och dödböcker. Detta gör förstås att uppgifterna är lite mindre säkra.

I den första husförhörslängden som finns för Krokstad d.v.s för åren 1803-1805 , så är hon inhyse tillsammans med sin mor och lillebror Sven hos soldat Hans Frisk i Granknuten. Även i nästa husförhörslängd är hon inhyse tillsammans med modern och brodern hos soldat Hans Frisk. Den 27 september 1808 lämnade hon Granknuten och flyttade till Skredsvik socken. Om hon verkligen var i Skredsvik vet jag inte. Det är visserligen antecknat i Krokstad husförhörslängd att hon uppvisat betyg från Skredsvik men andra uppgifter tyder på att hon var i Herrestads socken. Herrestad var annexförsamling till Skredsvik, Herrestad och Högås pastorat så kanske blandades det ihop. Nästa gång hon dyker upp i kyrkböckerna igen är då hon återvände till Granknuten i Krokstad någon gång år 1811/1812. Vid det här laget har Christinas bror Anders tagit över som soldat och modern Dordi gift sig med den avskedade soldaten och numera änklingen Hans Frisk. Anledningen till att Christina återvände till Krokstad var att hon var gravid och i januari 1812 föddes en oäkta dotter som får namnet Christina. Inte nog med att dottern är oäkta, fadern till barnet är dessutom gift. I dotterns födelsenotis anges fadern vara den gifte mannen Petter Germundsson på gården Bua i Herrestads socken. Det anges också att Christina haft tjänst i Herrestad socken. Oturligt nog saknas både husförhörslängder och in- och utflyttningslängder för Skredsvik och Herrestad för de åren som Christina vistades där så jag kan inte ta reda på om hon hade tjänst hos denne Petter eller någon annanstans i socknen. Det jag vet om Petter Germundsson är att han var född 1780 och bodde med fru och barn på gården Bua. Kanske blev de dömda för detta för fram till 1855 var nämligen utomäktenskaplig förbindelse straffbart och de båda kan ha blivit instämda till tinget. Eftersom Petter var gift kallas det enfalt hor. När jag får möjlighet får jag leta i domböckerna för att se om det finns något om detta där.

Dottern Christinas födelsenotis i Krokstad (C:4) födelsebok

Dottern Christinas födelsenotis i Krokstad (C:4) födelsebok (Bild från http://www.arkivdigital.se)

Någon gång 1814-1816, gifte sig brodern Anders och jag antar att det blev för trångt i det lilla soldattorpet. Modern Dordi, styvfadern Hans och Christinas dotter Christina flyttade då till Dammen torp under Röd men var Christina tar vägen vet jag inte. I nästa husförhörslängd för åren 1816-1819 bor varken Christina eller hennes dotter hos Dordi och styvfadern i Dammen torp. Hennes dotter Christina anges dock att dö i maj 1818 i Dammen torp, någon månad innan sin 4-årsdag.

Nästa spår av Christina är i nästa husförhörslängd för åren 1819-1822. Då bodde hon i Ekelunden och där föddes hennes andra oäkta dotter, Helena, den 12  juni 1820. Fadern ska enligt anteckningar vara den kringvandrande finske (?) smeden Anders Jakobsson som bor i Åseröd. Hon flyttade sedan med sin dotter Helena till Dammen torp under Lilla Röd där modern Dordi bor med sin man. I husförhörslängden för åren 1823 till 1826 är familjen struken från Dammen torp. Hans Frisk anges död och familjen utflyttad till Herrestad socken. Kanske är det bara modern Dordi som flyttade dit för Christina och hennes dotter återfinns hos brodern Anders Frisk i Granknuten.

På juldagen 1825 gifte hon sig med den 15 år yngre  Christen Larsson och anges då bo i Granknuten hos brodern soldat Anders Frisk. Han är också hennes giftoman.
I juni 1827 dog dottern Helena av vattkoppor. De bodde då i Ängen under Alnäs. Två veckor senare föddes dottern Olena. Christina är vid det här laget 41 år gammal och det blir inga fler barn i detta äktenskapet. De bodde sedan i Lövhagen torp där de anges vara inhyse och rotehjon. Ungefär år 1830 flyttade de till Lerhogen torp där Christen står som torpare. I Lerhogen bor Christina med sin familj till sin död den 6 oktober 1858.

 

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s