Västerum

Västerums-skylten

Västerums-skylten

Västerum är byn där jag är uppväxt och där flera av mina förfäder bott på min farmors sida av släkten. Här är min pappa, min farmor och farmors mor uppväxta. Byn är en av de större i Östra Eds socken. När jag bodde där under 80- och 90-talet fanns det ungefär 40 stycken året-runt-boende. Befolkningen var som allra störst mellan åren 1825 och 1850 då det bodde cirka 180 personer här.

När min farmor var liten fanns det till och med en affär i byn. Den slog igen på 1940-talet. Nedan ser ni några bilder på affären som den ser ut idag.

Byn uppkom under 1500-talet.  Troligen kommer sig namnet Västerum av att det ligger väster om den större byn Långrådna. År 1777 ägde Storskiftet, den första större jordreformen i riket, rum. Det innebar att tegar slogs samman så att varje bonde fick ett fåtal sammanhängande åkrar. Vid den här tiden hade byn nio gårdar men inga gårdar flyttades då ut från byn. Förutom några torp och backstugor ska alla byggnader som hörde till byn varit samlade inom ett område som idag begränsas av Oppgårdens och Nergårdens gårdstomter. Vid Laga skifte som  påbörjades 1837 fanns 13 gårdar i byn plus en som redan var utflyttad.  Skiftet innebar att många hus skulle flyttas, endast fyra av de tretton gårdarna blev kvar i byn. Nedan ser ni bilder som visar den gamla bytomten där den låg innan Laga skifte.

Nedan lite  sommarbilder från Västerum

 

Boktips om man vill läsa mer om byn: Västerum från istid till nutid av David Fogelberg, Gerd och Sigvard Hjalmarsson m.fl.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s