Jakten på Christen Larsson

Karta som visar var socknarna Lysekil, Foss och Krokstad låg.

Karta som visar var socknarna Lysekil, Foss och Krokstad låg.

Amanda Kristina Johansdotters morfar hette Christen Larsson. Han levde i Krokstad socken i Bohuslän och har varit lite utav ett mysterium för mig. Var var han född och vilket födelsedatum var egentligen hans rätta? Ingen födelseort hade angetts i husförhörslängderna. Klart var iallafall att han föddes någon gång runt år 1800. I husförhörslängderna så långt jag hade lyckats följa honom hade han haft två olika födelsedatum,1801-01-21 och 1800-06-20/02.

I Krokstad socken föddes en oäkting vid namn Christen den 2 juni år 1800. Föräldrarna var soldaten Lars Björk från Kedum och pigan Ingeborg Pehrsdotter från Närmare Fjellet. Detta lät ju som en perfekt match. Det visade sig dock att denna Christen dog i Krokstad redan den 13 juli år 1800. Så det var bara att leta vidare. Genom lite hjälp via Anbytarforum och lite sökningar i databasen släktdata hittades en ny lämplig kandidat. En Christen föddes den 21 januari 1801 i Lysekil. Föräldrarna hette Lars Jonsson och Oleana Olsdotter. Detta lät ju också som en perfekt matchning. Nu gällde det bara att säkerställa att ”min” Christen var densamma som denna Christen. För att göra det behövde jag följa honom ännu längre bakåt för att se om jag kommer till Lysekil eller hittar något annat som visar på att han var född där. Jag hade följt Christen bakåt till Krokstad husförhörslängd för åren 1816-1819 (Krokstad (AI:8) sid 36). Då bodde han i soldattorpet Bronäset hos soldat Jakob Fyr och hans hustru Anna Andersdotter. Christen angavs där vara dräng och född 1801-01-21. I husförhörslängden innan hittade jag honom inte. Tyvärr är Krokstads husförhörslängder inte särskilt detaljerade. Det är inte alltid det står om de flyttar eller var de flyttar. Dessutom är de ganska svårlästa då prästen inte hade den bästa skrivstilen och att så många familjer som möjligt har tryckts in på varje sida. Så här hade det blivit stopp för mig tidigare men med lite hjälp från hjälpsamma människor på Anbytarforum fick jag tips om att det fanns en inflyttningsattest i Krokstad inflyttade som pekade på att han inflyttade från Foss socken år 1818. Efter en del bläddrande hittade jag honom mycket riktigt i både Foss husförhörslängd för åren 1804-1811 och husförhörslängden för 1811-1819. Han var då fosterbarn hos Herman Hansson och hans hustru Sigrid Andersdotter. Nästa steg blev att leta i Foss inflyttningslängd och där hittade jag att han inflyttade till Foss från Krokstad i mars 1810 tillsammans med Herman och Sigrid. Han anges där vara 9 år och född i Lysekil. Bingo! Både födelseår och ort stämmer. Det kändes nu som jag kunde vara ganska säker på att ”min” Christen och Christen som föds i Lysekil är en och samma person men jag vill ändå hitta mer bevis.

Genom att använda databasen släktdata så hittade jag att Herman och Sigrid gifte sig i Lysekil 1804 och att Sigrid var född där. Detta fick mig att börja fundera på om det fanns något släktskap eller hade han bara slumpmässigt blivit fosterbarn hos dem? En sökning i släktdata visade att Lars, Christens far, och Sigrid hade en mor med samma namn, Maren Christensdotter. Kunde de vara halvsyskon? Ytterligare en sökning visade på två vigslar för Maren och vid den sista anges hon vara änka och gifta sig med en man som heter Anders så det verkar stämma att Lars och Sigrid var halvsyskon. Detta måste förstås verifieras mot originalkällan. Det visade sig också att Christens far fiskaren Lars Jönsson Lärk dog i Lysekil år 1805. En hjälpsam dam på Anbytarforum hittade hans bouppteckning. I den nämns förutom Christen också två ytterligare barn. Även en farbror till Christen nämns vid namn samt svågern Herman Hansson (Sigrids man).

Tyvärr finns det inga husförhörslängder i Lysekil förrän år 1834 men jag vågar nog lita på att ”min” Christen är densamma som den Christen som föds i Lysekil. Det känns som att jag har tillräckligt med bevis för att så är fallet. I de sista husförhörslängderna blandade prästen i Krokstad helt enkelt ihop hans födelsedatum med den Christen som föddes och dog år 1800 i Krokstad.

 Christens liv

Så hur såg då Christens liv ut. Om jag börjar från början så föddes han alltså den 21 januari år 1801 i Lysekil. Hans föräldrar var Lars Jönsson (ibland Jonsson) Lärk och Oleana (Olianna) Olsdotter. Han hade en äldre och en yngre bror, Jöns och Olof.  Fadern dog i lungsot redan år 1805 när Christen bara var 4 år. Vad som hände med hans mor vet jag inte riktigt. Jag har hittat att änkan Oleana Olsdotter dog på lasarettet i Uddevalla i december 1805. Hon anges vara 32 år och vara från Lysekil. Om denna Oleana är densamma som Christens mor återstår att verifiera. Att Christens mor också dog skulle förklara varför han blev fosterbarn. Det kunde ju naturligtvis också vara så att hon helt enkelt inte klarade av att försörja sina tre pojkar när hon blev änka. Klart är iallafall att Christen blev fosterbarn någon gång år 1805/1806 hos sin faster Sigrid och hennes man Herman.

En period bodde han med sina fosterföräldrar i Kasen under Skottan i Krokstad socken (Krokstad 1806-1808 (AI:3) sid 28). I mars 1810 lämnade de Krokstad och flyttade till Kullen under Faluby i Foss socken. Här bodde han till år 1818 då han flyttade till Krokstad socken igen. I Krokstad bodde han i soldattorpet Bronäset hos soldat Jakob Fyr (antagen 1818) och hans hustru Anna (Krokstad hfl 1816-1819 (AI:8) sid 36). Om honom står noterat följande ”bräcklig, tänker läsa” och ”underställes församlingens omdöme om denne gosse får qwarblifva eller ej”. Vad detta betyder vet jag inte riktigt. Det låter som att han är lite sjuklig. Är det så att församlingen står för hans försörjning? Även i nästa husförhör (Krokstad hfl 1819-1822 (AI:9) sid 23) bor han hos soldat Jakob Fyr. Han anges vara dräng, född 1801-01-21. Fortfarande står följande noterat om honom: ”Underställes församlingens omdöme om denne gosse får qwarblifva eller ej”. I nästa husförhör finns han fortfarande hos Jakob Fyrs familj i Bronäset men han anges nu vara inhyse (Krokstad hfl 1821-23 (AI:10) sid 35 och 2). Jag har också hittat honom i Ängen backstuga under Alnäs där det verkar som att han arbetade som dräng en period.

I Krokstad husförhörslängd för åren 1823-1826 (Krokstad (AI:11) sid 2) bodde han hos Jakob Fyrs familj och anges vara inhyse och 24 år. Hans namn är överstruket vilket indikerar att han flyttat någon annanstans, antagligen i samband med sitt bröllop. Han gifte sig nämligen på juldagen 1825 med den 15 år äldre pigan Christina Gunnarsdotter. De fick dottern Olena (kanske döpt efter hans mor) i juli 1827. I nästa husförhör bor han med fru och dottern Olena i Löfhogen torp (Krokstad hfl 1826-1829 (AI:12) sid 4). De anges vara inhyseshjon och rotehjon.

I husförhörslängden för åren 1830 till 1834 (Krokstad hfl 1830-24 (AI:13) sid 6 och 103) bodde han till att börja med, med fru och dottern Olena i Löfhogen torp där de var rotehjon. Deras namn är överstrukna och det står antecknat ”Hajum” efter deras namn. De återfinns i Lerhogen som hörde till Hajum. Där står det antecknat något som jag delvis lyckats tyda ”1830” och ”Från Röd” vilket jag tolkar som att de inflyttade till Lerhogen år 1830 från Röd. I Lerhogen kom Christen att bo fram till sin död.

Från och med Krokstad husförhörslängd för åren 1841-1845 anges Christen vara bräcklig och Lerhogen benämns nu som backstuga istället för torp. Dottern Olena gifte sig men fortsatte från och till att bo i Lerhogen med sin familj. I oktober 1858 avled hustrun Christina och Christen bodde då kvar med sin dotter och hennes familj i Lerhogen. Ytterligare tio år går och de hankade sig fram i backstugan. I maj 1868 avled hans dotter Olena inte ens 41 år gammal. Svärsonen och barnbarnen flyttade från Lerhogen följande år. Christen bodde då kvar själv som fattighjon i backstugan fram till sin död den 28 december 1873.

Annonser
Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s