Annorlunda namn

Några av de lite mer annorlunda namn som hittas i min släktforskning

Några av de lite mer annorlunda namn som hittas i min släktforskning

Det finns nu några tusen personer i mitt släktträd. Bland alla Anna, Kristina, Erik, Anders, Karl och Margareta dyker ett och annat lite mer annorlunda namn upp. Vissa namn kan vara knutna till en viss del av landet. Så bara genom att titta på ett namn kan man ibland ana sig till var i landet personen var född. Det har stämt på en del av mina anor men inte alltid.

Bland min farfars gotländska anor finns namnet Detlof, alternativ stavning Detlow/Detlov. Namnet återfinns på en gren där namnet har getts till sönerna i flera generationer. Den första Detlof jag hittat var född i mitten på 1600-talet på Gotland. Namnet ska ha tyskt ursprung. Ett annat namn som också har tyskt ursprung och återfinns bland den gotländska släkten är namnet Albrekt. Det är en svensk form av tyskans Albrecht som betyder ”förnäm, ljus, glänsande”. I äldre tider var namnet mycket populärt, framförallt bland de förnäma personerna. Jag vet inte om mina anor kan räknas till förnäma personer men den först Albrekt jag hittat är född i mitten på 1500-talet. En annan Albrekt är född 1642 på Gotland. Båtel eller Bothel är ett annat namn som dyker upp bland mina gotländska anor. Första gången på en ana född i slutet av 1500-talet och sista gången på ena ana född 1834. Detta ska var en gotländsk form av Botolf som har fornengelskt ursprung. Namnet är vanligast på Gotland och Svealand.

Min mammas morbror hette Bonde i andranamn och det är ett nordiskt namn som är vanligast i Skåne och Småland. Han var dock född i Halland.

När det gäller kvinnonamn så har jag hittat namnet Göli på min farmors sida av släkten, ett namn som jag aldrig hade hört förut. Det ska vara en dialektal variant på Gödelig eller Gudlög. Andra varianter på namnet är Göle, Gölin och Gölig. Det är ett kvinnonamn som ska ha varit vanligt i Dalarna och Norrland. Min ana kom dock från Jämtland.

Namnet Metta dyker upp på några anor, en ana på Gotland som var född 1587 och på en skånsk ana som var född 1774. Troligen kommer namnet från det danska namnet Mette, som är en smeknamnsform av Margaret. Det låter ju rimligt med tanke på att Gotland var danskt till och med 1645 och Skåne ligger inte bara ett stenkast från Danmark utan var danskt fram till 1658.

Bland både mina småländska och halländska anor finns namnet Bothilda eller Bothila som är ett nordiskt namn. Ett annat kvinnonamn är Sissela som återfinns bland mina halländska anor. Hon var född i mitten på 1600-talet. Det är en försvenskning av namnet Cecilia. Detta namn ska ha varit mycket vanligt i Skåne. Bland mina bohuslänska anor finns namnet  Olena eller Oleana. Detta namn ska ha varit särskilt vanligt i Göteborg och Bohuslän.

Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s