Draget

Draget i Östra Eds socken

Draget i Östra Eds socken (april 2014)

Bilden ovan visar Draget som ligger i Östra Eds socken. I Draget bodde under ett par generationer anor på min farmors mors sida av släkten.

Den första som jag vet bodde här var Nils Andersson som var min farmors mormors morfars farfar d.v.s sex generationer tillbaka sett från min farmor. Han var född 1739 i Ramsdal som inte ligger så långt från Draget. Han blev torpare i Draget år 1787. Här bodde han med sin hustru Anna Jönsdotter (f. 1743). De fick åtminstone sju barn tillsammans, fyra söner och tre döttrar. Nils dog i Draget den 14 december 1814. Vid den tiden var det yngste sonen Jöns Nilsson (f. 1777) som hade tagit över torpet. Han var gift med Catharina Eriksdotter (f. 1790 †1841). De fick tillsammans sju barn varav deras äldste son Anders Peter Jönsson är min ana. Jöns dog i Draget år 1832. I och med Jöns död försvann släkten, såvitt jag vet, från Draget.

Följande går bland annat att läsa om Draget på Bygdebands sida (www.bygdeband.se):

”Draget nämnes i kyrkböckerna 1615 i samband med betalning av ”Älvsborgs lösen”. Namnet kommer av att man i äldre tid när så krävdes drog båtarna över ”Edet” mellan Edsviken och Svinebäcksviken. Gården som låg (bostaden finnes ännu kvar) utmed vägen Åsvik – Långrådna hade ju i jämförelse med de andra torpen och utgårdarna på säteriet ett ganska centralt läge i synnerhet på den tid det varken fanns bro eller färjeförbindelse över Edsviken.

Det har aldrig varit självägande utan ägts av säterierna Kråkvik och Åsvik. Åkern till gården utgjordes av det som på 1942 års markkarta kallas Övre och Nedre Draget och en åkerlycka som låg i skogen ovanför Västerkärr samt halva Ekbacken vilket delades med Härvik. Den närbelägna skogsmarken, hagarna kring husen och ängarna mot sjön disponerades som betesmark. Gränserna gick mot Härvik, Stugtorpet och Bäckaskog.

Det har funnits många bönder i Draget på de 332 år vi rör oss med, 30 st är antecknade. Det verkar som om det vid vissa tillfällen har bott två familjer på gården.”

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s