Anor i Jämtland

Christina flyttade 50-talet mil från Rödön socken i Jämtland till Tärna socken i Uppland

Christina flyttade 50-talet mil från Rödön socken i Jämtland till Tärna socken i Uppland

Jag har på senaste tiden forskat på en gren på min farmors farmors mors sida. Den grenen har främst rört sig i Västmanland och Uppland och i socknarna Västerlövsta, Västerfärnebo och Tärna. Jag hade inte forskat särskilt långt bak på den sidan innan utan kommit ned till början på 1800- /slutet på 1700-talet. Häromdagen dök namnet Björkbom upp på en kvinnlig ana som bodde i Tärna socken. Hon hette Christina och var född 1706 i något som heter Rödön. Hon var farmor till soldaten Anders Persson Salström som jag skrev om i förra inlägget. I Christinas dödsnotis som lyckligtvis var av det mer utförliga slaget kunde jag läsa att hon var född i Jämtland och var dotter till trumpetaren Jonas Björkbom och hans hustru Göli Göransdotter. Föräldrarna anges som ärenbore och ärenborne vilket skulle visa på att de var personer med lite högre anseende. Min ”släktkarta” drogs ut och min släkt har alltså levt från Skåne i söder till Jämtland i norr. Tyvärr kommer jag nog inte kunna forska så mycket längre på mina jämtländska anor då kyrkböckerna endast sträcker sig från början av 1700-talet.

Det jag vet om Christinas föräldrar är att fadern Jonas var förste trumpetare i Jämtlands regemente. De bodde i trumpetarebostället som låg i byn Silje i Rödön socken. Trumpetare var medlemmarna i de tidigaste militärmusikkårerna. Bara för att de kallades trumpetare betydde det inte att de bara spelade trumpet utan det förekom en hel del olika instrument. Tydligen behandlades trumpetarna delvis som officerare eftersom deras uppgift var av mycket stor betydelse i de olika krig man var ute på. För utan trumpetarna och deras trumpetar, så hade man inget fungerande samband mellan de olika trupperna och därmed var det mycket svårt att göra några gemensamma rörelser.

En trumpetare. Kanske såg Jonas ut någonting såhär när han var i tjänst.

En trumpetare. Kanske såg Jonas ut ungefär såhär när han var i tjänst.

Christinas far, Jonas,  fick oäkta sonen Hans med pigan Margareta Hansdotter i maj år 1700. Han gifte sig dock inte med den stackars pigan utan året därpå, i oktober 1701, gifte han sig med pigan Göli Göransdotter från Hackås. Jag vet inte när Jonas och Göli var födda men det bör vara runt 1675. De fick åtminstone fem barn tillsammans Lars (f. 1702), Göran (†1773 Hackås sn), min ana Christina (benämns Kerstin i födelseboken), Catharina (†1708 Rödön sn) och Margareta (f. 1711). Både Jonas och hans hustru Göli avled i juni 1716 i Silje. Det står tyvärr varken vad de dog av eller hur gamla de var i dödsnotiserna. Flera av barnen var fortfarande för små för att klara sig själva när föräldrarna dog. Vad som hände med barnen vet jag inte. Kanske togs de om hand av släktingar. Klart är iallafall är att min ana Christina före sitt giftermål flyttade 50-talet mil söderut till Tärna socken. Där gifte hon sig som 17-åring, år 1723, med Korpralen Petter Hjort. Jag undrar vad som fick henne att lämna Jämtland och flytta så långt söderut? Var delar av hennes familj eller de som hon växte upp hos med? Reste hon ensam? Tyvärr kommer jag nog aldrig få svar på det.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Anor i Jämtland

  1. Ping: Tärna socken | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s