Soldat Anders Persson Salström

Indelta soldater från ca 1830-tal. Anders uniform såg antagligen ut någonting liknande detta. (Bild från wikipedia)

Indelta soldater från ca 1830-tal. Anders uniform såg antagligen ut någonting liknande detta. (Bild från wikipedia)

Soldater finns det en hel drös av bland mina anor. I det här inlägget tänkte jag berätta om en av dem. Han hette Anders Persson Salström och finns bland min farmors anor. Han var min farmors farmors mormors far.
Anders föddes i september 1782 i byn Sör Hovberga som ligger i Tärna socken i Uppland. Han var yngsta barn till bonden Per Persson och Anna Andersdotter. Han hade åtminstone sju äldre syskon. I 13-årsåldern lämnade Anders hemmet och arbetade som dräng i grannbyn Gränsbo. Tyvärr är husförhörslängderna vid den här tiden i Tärna socken inte så utförliga och det saknas dessutom husförhörslängd för några år så jag vet inte hur länge han stannade i Gränsbo eller vad han gjorde efter det. Det jag vet är att han lämnade Tärna socken år 1809 och inflyttade till Västerfärnebo socken.

Han antogs som soldat i Södra Salbo rote i Västerfärnebo socken den 7 juni 1809. Han inflyttade då till Sörsalbo ägor där soldattorpet låg. Han hörde till Västmanlands regemente och Livkompaniet. Livkompaniet eller Lifkompaniet som det hette förr var ett regementes första kompani som hade till uppgift att skydda regementschefen.

Han var ungkarl när han inflyttade till soldattorpet men under sitt första år som soldat Salström träffade han Stina Andersdotter (1788-1821) som var dotter till en bonde i byn Sörsalbo och de gifte sig den 24 maj 1810 i Västerfärnebo. De fick döttrarna Stina (f. 1810), Anna (f. 1813) och Greta (f. 1816 †1816).
Jag begärde ett utdrag från Centrala Soldatregistret om honom. Det stod inte så mycket men det fanns ändå lite kul information som att han bara var 165 cm lång. Vidare går att läsa att den 28 november 1809 gjorde han besiktnings- och Cassations-mönstring i Västerås och att han mönstrade den 29 april 1813 med de omkring huvudstaden embarkerade trupper i Stockholm Adolf Fredriks torg (idag Mariatorget i Stockholm). Han mönstrade också i Västerås den 13 mars 1815.

Han karriär som soldat blev inte så lång. Redan den 26 juni 1818 avskedades han. Han var då bara 34 år gammal. Enligt soldatregistret är anledningen till hans avsked följande: ”Casseras för liderligt upförande och wanfrägd”. Kanske var han lat och slarvig eller missbrukade alkohol så att han misskötte sin tjänst. Det verkar som att han fortsatte på den banan för senare i Västerfärnebos husförhörslängd kan man läsa följande  ”Straffad för stöld 1819 och andra ..? 1821 På fästning”. Det kan inte varit lätt för hans stackars fru att försörja sig själv och barnen. När mannen inte längre var soldat fick de inte heller bo kvar i soldattorpet men i det här fallet verkar det som att Stina och döttrarna bodde kvar där. Kanske var de inhyse hos den nya soldaten. Stina var dessutom sjuk och var det i flera år. Vid husförhören anges hon som sjuk både år 1819 och 1821. Hon dog på Sörsalbo ägor 1821 och i hennes dödsnotis anges att hon haft en mångårig sjukdom som gett sårnader och kan kallas rötbölder. De två levande döttrarna var 11 och 8 år gamla och blev i princip föräldralösa. Lillasyster Anna flyttade till sin moster Margareta som bodde på Norr salbo ägor och senare i Sörsalbo. Min ana Stina flyttade till Vittinge socken där hon blev piga i Tjälbo.

Var Anders satt på fästning och hur länge vet jag inte och jag vet heller inte vad som hände honom efter att han kom ut därifrån om han ens kom därifrån med livet i behåll.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Soldat Anders Persson Salström

  1. Ping: Tärna socken | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s