Båtsman Brax i Silte

Båtsmän

Båtsmän i olika uniformer (bild från wiki-rötter)

Bland mina gotländska anor finns flera båtsmän. Som båtsman utgjorde man besättning på svenska örlogsskepp. Båtsmännen rekryterades vanligen från landsbygdens fattiga och från de som inte ägde någon jord. Det var kanske deras enda chans att få ett eget torp med tillhörande jordplätt. Som båtsman ingick nämligen i lönen ett båtmanstorp med tillhörande jord som rotebönderna (de bönder, som gemensamt underhöll en båtsman) skulle stå för.
Istället för sina patronymikon fick båtsmännen andra efternamn. Efternamnen var ofta en egenskap (ex. Vänlig, Glad), ett yrke (ex. Klockare, Jägare) eller ett djur- eller växtnamn (ex. Hjort, Lilja). Namnet var i regel knutet till en rote, vilket betyder att en nyrekryterad soldat övertog företrädarens namn.


Farfars morfar Karl Niklas blev båtsman vid 20 års ålder. Kanske hade han inte så mycket val, fattig bonddräng som han var. Han hade en tuff och fattig uppväxt och fick klara sig själv i tidig ålder. Kanske var det lockande att få ett eget torp med tillhörande jordplätt och förmodligen också hans enda chans att få det.
Karl föddes den 24 februari 1853 som oäkta son till Anna Cajsa Gervalder, en båtmansdotter från Öja socken på södra Gotland. Enligt husförhörslängden så föddes han i Öja även om hans mor bodde i Alva socken vid den här tiden. Kanske födde Anna Cajsa honom hemma hos modern i Öja. Det verkar också som han bott en tid i Öja då det är noterat i Alva husförhörslängd för åren 1857-61 att hans mor Anna Cajsa ”Har en oäkta son njuter underhåll från Alva bor uti Öja.”.  Kanske bodde han hos sin mormor eller någon av hans mors syskon. Vem hans far var vet jag inte och är inte heller något som jag gjort så mycket för att ta reda på ännu.
Senare bodde han med sin mor i Fattigstugan i Alva. Tragiskt nog dog modern endast 42 år gammal år 1864. Karl Niklas var bara 11 år och blev då föräldralös. Hans släktingar verkade inte ha haft det så gott ställt eftersom de inte kan ta hand om honom utan han hamnade på gården Stumle i Alva där han blev fattighjon. I Stumle stannade han i fem år. I Alva angavs hans namn som Karl Niklas Gervalder. När han inflyttade till Melstäde i Hablingbo socken i november 1869 använde han efternamnet Karlsson. Varför han tog just detta efternamn har jag ingen aning om. Kanske var det så att hans fars namn var Karl.
I Melstäde hade han titeln tjänstegosse. I slutet av 1870 lämnade han Melstäde och blev dräng i Stenbro i Silte. Där stannade han ett år och flyttade i november 1871 till Rikvide i Silte och arbetade som dräng. Efter ett års tjänst i Rikvide blev han dräng i Mickels i Silte.

Han antogs som båtsman i Silte 1873 och flyttade till båtmanstorpet på Rikvide grund. Han fick soldatnamnet Brax som byttes 1893 till Carlsson. Han tillhörde Gotlands andra båtmanskompani med rotenummer 54.
Vid 22 års ålder gifte han sig med smeddottern Emma Johanna Siggelin i Siltesocken. Det var den 20 november år 1875 och flera månader efter deras första dotters födelse.

Artikel i Gotlandstidningen nr 28 lördagen den 7 april 1877 där Kungliga flottan i Karlskrona befaller Gotlands 1:a och 2:a båtmanskompani till extra tjänstgöring den 12 maj.

Artikel i Gotlandstidningen nr 28 lördagen den 7 april 1877 där Kungliga flottan i Karlskrona befaller Gotlands 1:a och 2:a båtmanskompani till extra tjänstgöring den 12 maj.

Torpplatsen som Karl Niklas bodde på med sin familj bestod av fyra tunnland och var belägen på en så kallad vät  (vät = grund vattensamling som torkar ut under sommaren) och hade överlåtits av Rikvides åboer år 1864. Den låg belägen straxt intill Silte kyrka. Ingen byggnad finns kvar idag. Familjen hade det nog ganska eländigt i torpet. Åtminstone de första åren. Båtmanstorpet som familjen bodde i var inte i speciellt gott skick då det vid en så kallad syn 1877 framkom flera brister. Torpets tak var otätt, stugdörren var trasig, ugnen urbränd, fönsterrutor trasiga och torpjorden stod nästan helt under vatten bland annat. Förhoppningsvis rättades bristerna till så de fick ett drägligt liv i torpet.

Jag vet inte så mycket om hans båtmansliv men det är något som jag tänkt försöka ta reda på lite mer om i framtiden. Det jag vet är att några månader per år fick han bege sig till Karlskrona för tjänstgöring om han inte blivit utkommenderad på långresa. Dessutom skulle han som båtsman göra exercis i kyrkan vissa söndagar iklädd sin uniform. När han inte behövdes i kronans tjänst skulle han vara hemma på torpet. Han kom att bli den siste båtsmannen i Brax rote och tog avsked som båtsman 1897. Efter att han tog avsked ska familjen ha flyttat till ett ställe som kallas Rikvide part 7 och som fortfarande idag ägs av släktingar till mig.
Tillsammans med Emma Johanna fick han sex barn, fyra döttrar och två söner, men det var bara döttrarna Amanda (farfars mor) och Wendla som överlevde till vuxen ålder.
Enligt husförhörslängden så flyttade Karl Niklas med familjen till Stenbro i Silte i slutet av 1899. (Kanske är det först då som de flyttar till det som kallas Rikvide part 7 där min farfar växte upp och som än idag ägs av mina släktingar. Det ligger alldeles bredvid Stenbro) Där hann han bara bo något halvår innan han avled den 16 juni år 1900 endast 47 år gammal. I hans bouppteckning anges han bo i Rikvide.

Om man vill läsa mer om båtsmän finns en bra hemsida om bl.a gotländska båtsmän:  Gotlands militärhistoria

Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Båtsman Brax i Silte

 1. Anne Johansson skriver:

  Hej, det var kul att läsa din blogg, eftersom vi har samma anor. Detlof Detlofsson Qviberg är min
  FFMFMFF. Jag hade även de små flickorna i min släktforskning så nu fick jag deras dödsdatum tack vare dig.
  Med hälsning
  Anne Johansson

  • ostraedsrotter skriver:

   Hej Anne!

   Kul att du hittade hit. Vem av Detlofs barn härstammar du ifrån?

   Vilka två små flickor menar du? Karl Niklas döttrar som dog som barn?

   Hälsningar Jenny

   • Anne Johansson skriver:

    Anna-Greta född 1754 och sedan Jacob L-son Gerwalder.Karl Niklas döttrar hade jag födelsedagar på.Det var så självklart när jag skrev så jag tänkte inte på att du inte visste vad jag hade läst.
    Hälsningar Anne

 2. ostraedsrotter skriver:

  Aha, men då är vi hyfsat nära släkt. Vilken av Anna Catharinas syskon härstammar du ifrån? Jag har inte forskat någonting på dem.
  Har du DNA-testat dig? Det har jag gjort men jag har inte fått en enda träff på Gotland såvitt jag sett.

 3. Anne Johansson skriver:

  Jag stammar i rakt nedstigande led från Detlof Detlofsson Qviberg via Detlof Detlofsson,Anna Greta Detlofsdotter,Jacob L-son Gerwalder, Christina Helena Jacobsdotter Gerwalder och Karl Viktor Severin Olofsson, som är min farfar.
  Hälsningar Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s