August och Lovisa i Näs

Karl AUGUST Andersson med frun LOVISA Bernhardina Jönsdotter

LOVISA Bernhardina Jönsdotter med maken Karl AUGUST Andersson

Paret på bilden är Lovisa och August och de var min mormors morföräldrar. Karl August Andersson föddes den 6 april 1863 som enda son till Anders Christoffersson (1824-1890) och Eva Brita Eliasdotter (1823-1892).  I byn Näs som ligger i Drängsereds socken i Halland växte han upp med sina föräldrar och tre äldre systrar. Namnet har byn fått av att den ligger på ett näs mellan de två sjöarna Stensjön och Långesjön. Som enda son tog August över gården efter fadern. Han var nu den tredje generationen som brukade gården. Den första var hans farfar Christoffer Olsson (1792-1884). Vid sin död anges det att August var skriven i Näs 1:2 så jag antar att det var så gården hette. August var kyrkvärd i Drängsereds kyrka och ska ha varit mycket religiös. När hans barnbarn var på besök så lästes det ur Bibeln och sjöngs psalmer vilket inte uppskattades alltför mycket av barnbarnen. Han hade en trehjuling som han cyklade på för att hälsa på barnbarnen i Vessige.

Den 16 augusti 1888 gifte han sig med den 29-åriga Lovisa Bernhardina Jönsdotter. Lovisa var född den 8 december 1859 i Halmstad och hennes föräldrar var jordbrukaren Jöns Larsson och Anna Christina Arvidsdotter. Hon var deras andra barn av fyra. Modern hade även sonen Nils Johan sedan ett tidigare äktenskap. Lovisa växte upp på en gård som hette Fredriksberg och som låg i Halmstads norra förstad. Detta ska också varit en del av Halmstads stadsdel Kärleken.
Innan Lovisa ens hade hunnit fylla fem år dog hennes far. Hon bodde kvar med sin mor och syskon på gården och så småningom tog storebror Nils Johan över den. När han gifte sig år 1881 med Emma Kristina Andersdotter tog Lovisa hennes plats som piga hos Mamsell Ahlgren i Nordala i Kärleken. Emma Kristina var född i Drängsered och hette Andersdotter i efternamn. Detta fick en liten klocka att ringa. Jovisst var det så att hon hade en yngre bror som hette August. Så det var alltså genom sin bror och syster som Lovisa och August lärde känna varandra.

Lovisa måste ha trivts bra hos Mamsell Ahlgren för där stannade hon enda till sommaren 1888 då hon flyttade till Drängsered i samband med sitt bröllop med August. August och Lovisa fick fyra döttrar, Alma, Ester, Lilli och Elsa. August och Lovisa verkar ha haft ett bra liv utan större bekymmer och ingen av deras barn dog.

När August blev för gammal för att bruka gården tog dottern Elsa och hennes man Georg Bertilsson över gården. Då byggde August ett hus åt sig som låg alldeles intill gården. Där ska han ha bott med sin dotter Alma. Efter faderns död bodde Alma kvar nästan hela sitt liv.

Lovisa dog den 28 februari 1936 av lunginflammation. August levde ytterligare 14 år och dog den 25 september 1950. Lovisa och August ligger begravda på Drängsereds kyrkogård i en grav belägen i Kvarter 2 Nr 070 – 071. På gravstenen står följande:
K. Aug. Anderssons
Familjegrav
Näs”

Mormors morföräldrars grav på Drängsereds kyrkogård

Mormors morföräldrars grav på Drängsereds kyrkogård

Ännu idag är det ättlingar till August och Lovisa som brukar gården i Näs.

Annonser
Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s