Augusta Albertina Larsson

Trädgårdstorp där Albertina Augusta bodde med sin familj

Trädgårdstorp där Albertina Augusta bodde med sin familj (Bilden kommer från Botkyrka hembygdsgille)

Denna levnadsberättelse handlar om farmors farfars mor Augusta Albertina Larsson. Hon föddes 1849 i Sågstugan i Tullinge som ligger söder om Stockholm i Botkyrka kommun. Hennes mor Fredrika Gustafva Lindström dog redan 1863 när Augusta Albertina endast var 14 år. Hon fick då ansvaret för hushållet och sina två yngre systrar. Två år senare lämnade hon fadern Anders Fredrik Larsson och systrarna och flyttade till gården Wrån för att arbeta som piga. Där stannade hon ett år och sen flyttade hon år 1866 till Hogelby, Östergård (under Marieberg). Där blir hon inte långvarig eller så har prästen skrivit fel för redan i mitten av november 1866 flyttade hon till Hogelby, Westergård (under Marieberg). Där stannar hon till sommaren 1867 då hon flyttar till Sorunda som ligger i närheten av Nynäshamn. Där arbetar hon på ett par gårdar innan hon återvänder till fadern i Sågstugan i slutet av oktober 1868. Det anges i husförhöret att hon har dåligt avskedsbetyg. Vad hon gjort för att få dåligt betyg vet jag inte. Kanske var hon lat eller hade svårt att komma överens med de hon jobbade hos. Hon bytte arbetsplats väldigt ofta, ibland två ggr per år, så det skulle kunna vara en anledning. Hon är antagligen gravid med min farmors farfar Karl Gustaf när hon lämnar Sorunda eller så blir hon gravid kort efter att hon återvänder till Sågstugan eftersom att han föds i juli 1869. Hon bodde med sonen hemma hos fadern och fick  ytterligare två oäkta barn, döttrarna Augusta Charlotta och Eugenia Josefina, år 1874 och 1878. Den ena dottern, Augusta Charlotta tar inhysesdrängen i Sågstugan, Anton Oskar Pettersson från Söderåkra i Kalmar län, på sig faderskapet för. Detta måste ju varit en stor skandal. Hade hon inte bott hemma hos sin far så hade hon nog haft svårt att försörja dem alldeles själv.
I november 1878 flyttade hon med sina tre barn till Huddinge. Jag har dock inte hittat henne i Huddinges inflyttningslängd och ännu inte letat igenom Huddinges husförhörslängd så jag vet inte var hon bodde där. Hon är redan tillbaka i Tullinge i april året därpå. I juni 1879  gifte hon sig med Per August Pettersson, en före detta artillerist som var född i Bettna. Botkyrka hembygdsförening har skrivit följande text om Per och Augusta Albertina: ”Från Skå, inflyttade år 1879, fd artilleristen, arbetskarlen Per August Pettersson till Trädgårdstorp. Han var född i Bettna 1842. Han var gift med Augusta Albertina Larsson, som var född 1849 i Botkyrka. Dom hade flera barn. Pettersson var dock aldrig torpare, utan anställd på gården. På äldre dar körde han ut mjölk från gården till familjerna i det nya villasamhället i Tullinge. Han kallades allmänt för ”Mjölk-Pelle”. Denna sysselsättning inbringade en eller annan kopp kaffe ibland med snaps, och då han var en skojfrisk glad natur så var han säkert omtyckt som mjölkutkörare.
Mjölk-Pelle avled 1912-07-15 av Bråck i en vagn vid Loviseberg i Huddinge på väg till
sjukhus i Stockholm.”

Efter giftermålet flyttade de till Trädgårdstorp som inte låg så långt från faderns hem Sågstugan. De fick sex barn tillsammans. De verkar ha haft som tema att barnens namn skulle börja på bokstaven E. Förutom det näst yngsta barnet vars namn börjar på F av någon anledning.

  1. Ernst Fritiof f. 1880 och död 1916 av äggvita
  2. Elvira Sofia f. 1882 och död 1883 av strypsjuka
  3. Evelina f. 1885 och död 1885 av magsjuka
  4. Erik Kristian f. 1886 och död 1886 av svaghet
  5. Frida Teresia f. 1888 och död 1899 av lunginflammation
  6. Eva Kristina f. 1891 och död 1971

När hennes man dött bodde hon kvar tillsammans med ett par av döttrarna och försörjde sig på tvätteri till ungefär 1920. Augusta Albertina dog den 9 april 1921 av ålderdom/ blodpropp, 72 år gammal.
Trädgårdstorp finns fortfarande kvar idag och ägs av Botkyrka hembygdsgille.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s