Faust i North Dakota

USA delstat med North Dakota utmärkt

USA med North Dakota i mitten i norr

Morfars farfar, Bengt Karl Kaspersson, hade två yngre halvsyskon, Albertina och Anders Peter som utvandrade tillsammans med sin mor till Amerika. De hade samma far, Kasper Bengtsson, men olika mödrar. Deras mödrar var systrarna Britta och Inger Andersdotter. Jag har idag kontakt med en ättling till Anders Peter så jag vet en hel del om hur deras liv blev. Informationen nedan om deras liv i Amerika kommer från min ”distant cousin” Joel Faust.

När Kasper Bengtssons fru tillika Bengt Karls mor, Britta Andersdotter, dör i lungsot i april 1859 bor de i Övragärde i Fagered socken i Halland hos hennes bror Erik. Brittas syster, Inger, bor i Ansarebo som bara ligger några kilometer bort. Hon förlorade sin man några månader innan, i november 1858. Fem av hennes sex barn bor hemma så det är tufft för henne att försörja dem. Kanske tyckte Kasper och Inger att det var praktiskt att slå sig ihop för att hjälpa varandra med försörjningen. Några av Ingers barn är stora nog att försörja sig själva när hon flyttar med Kasper och hans son Bengt Karl till Tvååker socken år 1860.  Fyra av hennes barn som är mellan 11 och 4 år blir fattighjon i Fagered socken eller möjligen utplacerade hos släktingar. Varför de inte fick fick följa med till Tvååker vet jag inte.
I maj 1860 föds dottern Albertina, bara lite drygt ett år efter Brittas död. Ytterligare två år senare föds sonen Anders Peter. Båda barnen föds utom äktenskapet men Kasper erkänner faderskapet för båda. Kasper och Inger gifter sig inte förrän 1871. De fick konungens tillstånd att gifta sig först 1871 står det antecknat i en husförhörslängd. Varför tog det så lång tid? Berodde det på att Britta och Inger var systrar?
Ingers barn från första äktenskapet, Johanna (Hannah), Jacob, Carl Johan (Charles), Aron, Johannes (John) och Otto, lockades av möjligheten att få en egen jordbit i Amerika och utvandrar en efter en åren 1871-1873. De slår sig ned i Jamestown, New York i den västra delen av staten. Bröderna tar sig efternamnet Faust.
De så kallade Amerikabreven från barnen övertalade till slut modern, när hennes man Kasper avlidit i april 1881, att lämna Sverige tillsammans med sina två yngsta barn Anders Peter och Albertina. Först gav sig sonen av i augusti 1881 och Inger och Albertina följde efter i november samma år. De ska ha kommit fram under julen 1881.

Inger bodde först hos dottern Hannah i Jamestown, New York till april 1883 när bröderna som tidigare begett sig till Dakota Territory bjöd in sin mor att komma till dem. Hon flyttade in hos sin äldsta son Jacob och hans familj i Hobart Township som låg nio miles nordväst om Valley City i North Dakota. De hade gjort sig av med sitt skjul och byggt ett korsvirkeshus med två rum vilket sågs som ett undantag på prärien vid den här tiden. Inger lämnade in ett anspråk men lyckades inte göra klart kraven för äganderätt innan hon dog den 7 juni 1888 vid nästan 71 års ålder. Hon ligger begravd på Hillside Cemetery, Valley City, North Dakota.


Albertina ”Tena” stannade liksom sin mor en period hos systern Hannah i Jamestown, New York. Efter en tid vågade hon sig västerut och bosatte sig där för att senare få anställning i LaMoure. Där träffade hon sin blivande man J. P Dahlbeck som också var svensk. De gifte sig i juni 1887 och flyttade till hans gård i närheten av Oakes där han hade ett litet skjul med ett rum. Det ökades så småningom på med två rum. Senare när familjen utökades så byggdes en bekväm stuga år 1916. De fick tre barn, Julia, Adolph och Jennie.


Anders Peter ändrade namnet till Andrew Peter Faust. Han reste till Valley City, North Dakota 1885. Han blev anställd av gruvföretaget i Leadville, Colorado under ”the Great Silver Strike” (tidigt 1890-tal). Han arbetade med många andra svenska män i smältningsanläggningen. Liksom många av hans kollegor blev han blyförgiftad. Han återvände sjuk till Oakes i North Dakota för att bo hos sin syster Albertina. Där träffade han Sophia Swanson som arbetade för Albertina. De gifte sig och fick tio barn. Anders Peter dog i Green Township, North Dakota år 1919.

Hans son Anders Peters Bengtsson Faust grav i NOrth Dakota

Anders Peter (Andrew Peter) grav i Barnes county, North Dakota

Annonser
Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s