Farfars moster Wendla

usa_flagga_

Farfars moster Wendla var också hon en av alla de som utvandrade. Nästan på dagen 22 år efter att hennes morbror Karl August Siggelin utvandrade gav hon sig iväg.

Wendla Emilia Katharina Karlsson föddes den 12 juni 1892 på gården Rikvide i Silte socken på Gotland. Hon var yngst i en barnaskara på sex barn där bara hon och systern Amanda överlevde till vuxen ålder. Hennes föräldrar var båtsmannen Karl Niklas Karlsson Brax och Emma Johanna Siggelin. Enligt 1900 års folkräkning bor hon med modern på gården Stenbro (vilket i detta fallet antagligen är detsamma som Rikvide) i Silte. Som för så många andra på den här tiden lockar Amerika och i april 1910 ger hon sig iväg. Att lämna Sverige och bege sig till Amerika var ett stort beslut. Tänk att lämna sitt hemland och kanske aldrig mer träffa sin familj. Hon var inte ens 18 år fyllda och skulle göra resan alldeles ensam. Kanske var det ändå en trygghet i att det fanns någon därborta som skulle ta emot henne. Hon skulle nämligen resa till sin mammas yngre bror Karl August Larsson Siggelin (Charles A Larson) som utvandrat 22 år tidigare. Han bodde på 517 River street i Portland (Multnomah county) som ligger i delstaten Oregon på USA:s västkust. Antagligen hade de aldrig träffats eftersom han emigrerade några år innan hon föddes. Om han inte varit hemma i Sverige på besök vill säga. Hennes morbror betalade för hennes biljett. Det var billigare att få en biljett skickad till sig från Amerika. I Amerika var nämligen biljettpriserna lägre. Det var vanligt att de amerikanska järnvägslinjerna ägde andelar av båtlinjerna, så därför kunde man köpa både båt- och tågbiljett från sin by direkt till en viss ort i USA.

Ångfartyget Baltic som hon reste mellan Liverpool och New York med

Ångfartyget Baltic som hon reste mellan Liverpool och New York med

I april lämnar hon Gotland och sin mamma och syster. Då det inte fanns någon direkttrafik mellan Sverige och USA på den tiden så begav hon sig till Göteborg där hon tog Wilson Lines emigrantångbåt Montebello till Grimsby på östkusten i England, där hon sedan tog ett tåg till Liverpool. Den 27 april går hon på White Star Lines stora emigrantångbåt Baltic. Tolv dagar senare, den 9 maj, kommer hon med atlantångaren in i New York hamn och Manhattan växer fram med den mäktiga synen av frihetsgudinnan. Innan hon får bege sig vidare måste hon till Ellis Island, den lilla ön i New York, där mottagningstationen för immigranter fanns. Där ska hon göra läkarundersökning och därefter ska de dubbelchecka de uppgifter som hon lämnat om sig tidigare och som finns antecknat i skeppslistan som namn, ålder, religion, senaste bostadsort, civilstånd m.m. De flesta som kom hit blev godkända och fick ett s.k. landing card. Så även Wendla. Efter godkännande var det dags att lämna Ellis Island. Wendla skulle ju resa vidare till Portland i Oregon så innan hon lämnade Ellis Island behövde hon köpa en tågbiljett om den inte redan ingick i biljetten vill säga. Sen var det bara att vänta på att färjan skulle ta henne vidare till järnvägsstationen.

Ellis Island

Ellis Island

Det var vanligt att unga, ogifta kvinnor som hemma i Sverige hade arbetat som jordbruksarbetare direkt började som hembiträden hos familjer i amerikanska städer. Kanske var det så Wendla försörjde sig första tiden i USA.  Hon ”amerikaniserar” sitt namn som härefter blir Wendla Carlson.
Först hade jag problem att hitta henne i USA men efter uppgifter från min farfars systerdotter om att hon gifte sig med en man som hette Flanagan i efternamn och att hon hade en son som hette William gjorde det enklare och jag hittade snart familjen i USA:s folkräkningar eller census som det heter. Farfars systerdotter berättade att Wendla skickat kläder till henne när hon var liten.
Enligt USA:s federala folkräkning 1920 bor hon med sin man William Flanagan på Eugene Ward 3, Lane county i Oregon. De har en son som heter William som är 7 år (född 1912). De hyr sitt hem. Hennes man arbetar som försäljare (salesman).
Av någon anledning lämnar familjen Oregon och i nästa folkräkning, 1930, återfinns de i San Franscisco i Kalifornien. Där bor hon med sin man William, sonen William och svärfadern Michael Flanagan samt Williams systrar Alice och Ann och en ”niece” till Michael som heter Susan Fogarty.
Enligt 1940 års folkräkning bor Wendla med sin man William på Van Ness Avenue i San Franscisco. De hyr sin bostad och uppges ha bott på samma plats 1935.

Vilket år Wendla och William gifte sig är oklart då de enligt 1930 census var 22 år när de gifte sig. Vilket skulle betyda att de gifte sig 1914. Jag har dock hittat att en Wendla Carlson gifter sig  i Multnomah county år 1916. Det jag funderat på är om sonen William var en oäkta son till Wendla eftersom hon inte gifter sig med William förrän 1914/1916.

Wendlas man William dör den 4 november 1950 i San Franscisco. Drygt 20 år senare dör Wendla i Sacramento i Kalifornien den 11 december 1971. Wendla är begravd på Holy Cross Catholic Cemetery i Colma, San Mateo County, Kalifornien.

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s