Karl August Siggelin a.k.a Charles A. Larson

18324645-origpic-e76ce0

Liksom de flesta släktforskare har jag också ett gäng emigranter bland mina anor. Närmare en miljon svenskar utvandrade till Amerika mellan åren 1865 och 1914. Gotlänningar var inget undantag. Emigrationen från Gotland kulminerade mellan åren 1881 och 1890 då närmare 4500 stycken gotlänningar lämnade ön med hopp om en bättre framtid. En av dem var Karl August Larsson Siggelin. Han är den första gotlänningen i släkten som ger sig av såvitt jag vet. Efter honom emigrerade flera av hans syskonbarn. Karl August var en yngre bror till farfars mormor Emma Johanna Siggelin och alltså morbror till farfars mor Amanda.

Karl August föddes den 5 februari 1867 på Mallgårds grund i Levide socken på Gotland. Hans far var smeden Lars Siggelin och modern hette Catarina Christina Svanberg. Han var den yngsta i den stora barnaskaran som bestod av både hel- och halvsyskon då fadern hade sex barn från ett tidigare äktenskap. I Levides husförhörslängd för åren 1885- 1891 kan man läsa att han lämnar hemmet den 21 april 1888 för att bege sig till Nordamerika.

Utdrag från CD-emigranten.

Utdrag från CD-emigranten.

Den 8 maj 1888 åker han från Stockholm via Bremen i Tyskland och Southampton i England till New York dit han anländer med fartyget Trave den 26 maj. På den här tiden fanns inte Ellis Island utan han var på en mottagningsstation för immigranter i Castle Garden på Manhattans södra ände. Hans slutdestination var Portland i delstaten Oregon som ligger på USA:s västkust. Till Oregon fick han ta tåget från New York. Att han valde just Oregon kan ha berott på att immigranter på den här tiden fick åka för halva biljettpriset om de åkte dit. Kostnaden för en biljett på den här tiden var straxt under 80 kr som idag motsvarar ungefär 4800 kr. Detta var jämförelsevis billigt mot för 20-talet år tidigare då en biljett kunde kosta en drängs årslön.

trave

Fartyget Trave som Karl åker med mellan Southhampton, England och New York.

I Amerika ”amerikaniserade” han sitt namn till  Carl eller Charles A Larson.
Jag har inte lyckats hitta honom i USA:s federala folkräkning förrän år 1910 men vet att hans adress var 517 River Street, Portland i maj 1910 då hans systerdotter Wendla utvandrade. Hon har nämligen angett att hon ska åka till honom. Jag vet inte så mycket vad som händer honom mellan året han kommer dit och 1910 men vad som gått att utläsa från USA:s federala folkräkningar så får han amerikanskt medborgarskap 1892. Han gifter sig 1902 med änkan Ida Julian i Multnomah County som ligger i Oregon.

Karl bor i Multnomah county i delstaten Oregon på USA:s västkust.

Karl bodde i Multnomah och Clackamas county i delstaten Oregon på USA:s västkust.

1910 års folkräkning – Enligt 1910 års folkräkning som görs den 21 april bor han och Ida i Portland Ward 9, Multnomah county, Oregon.  Charles och Ida bor i ett hus de hyr med de har åtminstone tre inackorderingar. Charles anges att ha ett jobb inom hotellbranschen.

1920 års folkräkning – Folkräkningen görs den 7 januari. Charles bor då med sin fru Ida och de har en 12-årig ”nephew” Oscar Westlund boendes hos sig. Oscar är född i Oregon och båda hans föräldrar är svenskar. Vem av dem han är ”nephew” till vet jag inte. De bor på Peloma (?) Avenue 870, Portland, Multnomah county i Oregon. Det anges att de äger sitt hem. Det står att Charles emigrerade 1888 och blev naturaliserad 1892. Charles anges inte ha något yrke.

1930 års folkräkning – Den 30 april då folkräkningen görs bor Charles med sin fru Ida och 5-årige adoptivsonen John A i Silver springs, Clackamas county i Oregon. Hans adress är 273 Alder Crest Road och han står som ägare.
1940 års folkräkning – Enligt 1940 års folkräkning bor Charles, Ida och 15-årige sonen Jack i Clackamas county i Oregon. Jack är nog adoptivsonen som hette Johan A i tidigare folkräkning då åldern stämmer. Det anges att de bor i samma hus som 1935 och att de äger sitt hem som är en bondgård vars värde anges till 5000.

Charles dör 1947 och ligger begravd på Rose City Cemetary i Portland, Multnomah county, Oregon. I samma grav ligger hustrun Ida som dog 1956 och ”nephew” Oscar Westlund som
dog 1929.

Karl, Ida och Oscars gravsten på Rose City Cemetary i Portland

Karl, Ida och Oscars gravsten på Rose City Cemetary i Portland

Annonser
Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s