Karl Wilhelm Olsson – mannen som fick många barn

Karl Wilhelm Olsson (1877 - 1959)

Karl Wilhelm Olsson (1877 – 1959)

Den 26 april år 1877 föddes en liten pojke i Krogsereds socken i Halland. Han fick namnet Karl Wilhelm Olsson och var min mormors far. Under sitt liv lyckades Karl få inte mindre än 15 barn. Han fick dom med två olika fruar som lustigt nog båda kom från Drängsereds socken, hette Konstantia i andranamn och Andersson i efternamn.

Karls föräldrar hette Andreas Olausson och Severina Johanna Svensdotter. Fadern var hemmansägare i byn Tångabo i Krogsered. Krogsered ligger cirka 5 km söder om Ätran, belägen vid Lyngsjön. Själva byn Tångabo ligger utmed vägen mellan Krogsered och Fegen. Genom byn rinner Getån. Dagens Tångabo har endast två gårdar men när Karls familj bodde där fanns det troligen fler.

Karl föddes som nummer fem i en syskonskara på elva. Tre av syskonen dog i unga år.
Hans bröder August och Sven lockades av Amerika men återvände till Sverige efter några år. Kanske ville även Karl åka till Amerika men kände sig tvungen att stanna kvar och ta hand om sin mor och yngre syskon när fadern dog år 1900. De två yngsta syskonen, Gerda och Elsa, var då endast 11 och 4 år.

År 1900 är han hemmansägare i Tångabo och bor med modern och de fyra yngsta levande syskonen, brodern Sven och systrarna Anna, Gerda och Elsa. Han gifte sig 1902 i Drängsered med Gerda Konstantia Botilda Andersdotter. De flyttade i juni 1902 till en annan gård i Tångabo. Även hans mor och syskon flyttade med dem dit. Med Gerda fick han fem barn, sönerna Albert och John och döttrarna Judith, Gunhild och Anna Ingeborg. Med början år 1910 följer några tunga år för Karl med mycket elände och död i familjen. Först dog Karls yngre syster Anna  i november 1910 endast 23 år gammal. Bara fem månader senare är det dags igen. Då dog yngsta dottern Anna Ingeborg vid 9 månaders ålder. I mars 1913 dog hans fru i lungsot och lämnar honom med fyra barn i åldrarna 4 till 10 år. Året därpå dog hans mor, också hon i lungsot. Hans yngre systrar är förstås ett stort stöd under denna tid. Inte minst behjälpliga i hushåll och med barnen.

Han lämnade Tångabo i slutet av december 1917 och flyttade cirka 2,5 mil bort till byn Väby i Vessige socken. Vad som fick honom att lämna Tångabo vet jag inte. Kanske lockades han dit av sina bröder Anders och Sven som flyttat till Vessige några år tidigare. Med honom flyttade barnen och systrarna Gerda och Elsa. Under 1918 gifte sig systern Gerda. Även systern Elsa gifte sig några år senare och flyttade från socknen. Hon kommer dock tillbaka efter några år och bosätter sig på en granngård i byn. Karl gifte om sig i mars 1921 i Drängsered med den 16 år yngre Ester Andersson. Hur de träffades vet jag inte men Ester växte upp i byn Näs bara några kilometer från Tångabo så jag antar att de kände till varann trots den stora åldersskillnaden. Med henne fick han tio barn, fem pojkar (Carl-Erik, Knut, Stig, Nils och Bertil) och fem flickor (Margit, Ulla, Kerstin, Evy och Anna-Lisa). Alla deras barn föddes på gården Väby nr 5 eller Fnattagård som den också heter i Vessige socken. I byn bodde också två av hans syskon, Sven och Elin. Sven bodde på gården Bräcke med sin familj och Elin bodde i Väby nr 4 med sin. I Vessige sockenbok har jag hittat uppgifter på att Karl år 1939 hade nio kor. Systern Elin verkar ha det lite bättre ställt och hade 15 kor.

Det man slås av är att det verkar som att Karl alltid hade huset fullt och många munnar att mätta. De yngsta syskonen bodde helt eller periodvis hos honom tills de gifte sig och så hade han ju alla sina barn. Dessutom bodde även syskonbarn hos honom ibland. Äldsta brodern, Anders, dotter bodde under några månader år 1923 hos honom.

Vad hände då med alla barnen? Av de 15 barn han fick så överlevde 14 av dem till vuxen ålder. Tre av sönerna utvandrade till Amerika varav två blev kvar där och dog i Seattle-området. De flesta gifte sig och bodde kvar i Halland.

 

Karta som visar byn Tångabo i Krogsereds socken, byn Näs i Drängsered socken och Väby i Vessige.

Karta som visar byn Tångabo i Krogsereds socken, byn Näs i Drängsered socken och Väby i Vessige.

Under sin livstid använde sig Karl både av efternamnet Andreasson och Olsson.  I 1900 års folkräkning heter han Andreasson och även när han gifte sig 1902. Andreasson är överstruket och ersatt med Olsson i Krogsereds församlingsbok för åren 1897-1920. Han började nog att använda Olsson runt 1913 vilket är vad han använder när första frun dog.

Karl bodde i Mellan Möllan 11:19 när han dog. Dagens adress är Venebergsv, 37 i Vessigebro.

Karl bodde i Mellan Möllan 11:19 när han dog. Dagens adress är Venebergsv, 37 i Vessigebro.

Vid sin död den 9 april 1959 var han skriven på adressen Mellan Möllan 11:19 i Vessige men det verkar som han vårdades på Sankt Laurentiihemmet som låg på Sandgatan 24 i Falkenberg. Huset i Vessige låg inte långt från Ätran i utkanten av Vessigebro. Dagens adress är Venebergsvägen 37 i Vessigebro. Huset övertogs sedan av sonen Nils. Idag är fastigheten en tomt med boningshus och uthus på och kanske såg det ungefär likadant ut 1959. Från Karls bouppteckning går att utläsa att han var hyfsat förmögen vid sin död vilket antagligen berodde på att han sålt sin gård i Väby. Karl är begravd tillsammans med sin första fru på Krogsereds kyrkogård.

 

Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Karl Wilhelm Olsson – mannen som fick många barn

 1. finafamiljen skriver:

  Hej! Hur har du gjort för att skriva på dina kartor? Det ser mycket snyggare ut på dina än mina…

  • ostraedsrotter skriver:

   Hej!
   Jag har gjort kartorna på hitta.se sen har jag gjort en printscreen och klistrat in i paint. I Paint har jag beskurit kartan och skrivit till orter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s