Bänk-Anders och Olivia

 

Anders och Olivia med sina barn framför sitt hem. Från vänster: Astrid, Anders, Elin, Karl-Martin, brorsdottern Elvira, Olivia och Signe.

Familjen samlad framför sitt hem. Från vänster: Astrid, Anders, Elin, Karl-Martin, Olivias brorsdotter Elvira, Olivia och Signe.

Farmors morfar och mormor hette Anders Magnus Andersson och  Amalia Ottilia Andersson. Han var en torparson som blev snickare och sedermera hemmansägare. Hon var dotter till en småskollärare.

Anders Magnus Andersson

Anders Magnus Andersson

Anders var son till torparen Anders Teodor Andersson och hans hustru Kristina Karolina Månsdotter. Han föddes i Stocktorpet i Östra Eds socken den 8 januari 1871 som nummer tre i en syskonskara av tio. Stocktorpet låg i Stockkärr och var ett torp under Vindö säteri. Han bodde hemma hos föräldrarna enda tills år 1890 då han  19år gammal flyttar till byn Västerum bara någon kilometer från föräldrahemmet. Han arbetade först som dräng  i tre år hos Anders Petter Botvidssons änka i Braberg. Därefter är han hos Anders Petter Svensson i Lillgården i två år.

År 1892 är det dags för värnplikt. Han har värnpliktsnummer 21-56-92 vilket betyder att han hade individnummer 21 och hörde till Tjust kompaniområde (56), Andra Livgrenadjärregementets inskrivningsområde och inskrivningsår 1892. Enligt hans mönstringsbok gjorde han sjukvårdstjänst. Det finns antecknat i boken att han mönstrat varje år från 1892 till 1903.
Den siste november 1895 flyttar han från Västerum hem till Stocktorpet. I Östra Eds husförhörslängd för åren 1893-1899 kan man läsa att han fått hinderlöshetsbetyg till Tryserum den siste december 1897 d.v.s ett intyg om att det inte finns något hinder för giftermål. Den 13 mars 1898 gifter han sig med sin kusin (deras fäder var bröder) Olivia Andersson i Tryserums kyrka. Vigselförrättare var P.A . Arnman. Idag är det fritt fram att gifta sig med en kusin i Sverige men så har det inte alltid varit. Fram till 1845 var det olagligt. Trots det så hände det att kusiner gifte sig med varandra innan 1845 men det krävdes då kunglig dispens. Giftermålet i det här fallet skedde år 1898 så Anders och Olivia behövde alltså ingen kunglig dispens.

Olivia Andersson

Olivia Andersson

Farmors mormor Amalia Ottilia Andersson föddes i Tryserum socken den 17 april 1877. I Tryserums födelsebok står det att hon heter Amalia Ottilia men hon hette egentligen Olivia. Hon blev av misstag döpt till Ottilia eftersom prästen skrev fel i doppappren. Hennes far Nils Petter Andersson arbetade som småskollärare i Tryserums skola. Hennes mor hette Karolina Andersdotter och hade varit gift tidigare så utöver sina syskon Karl Edvard och Nanny Elvira hade hon också halvsystern Augusta. Hon växte upp med sina syskon i Melsätter i Gållösa by i Tryserum socken. Enligt hennes avgångsbetyg från Tryserums skola gick hon sex terminer och slutade skolan 1890. Hon var inget läshuvud trots att hon var lärarbarn utan hade endast ”godkänd” eller ”nära godkänd” i alla ämnen.

Anders och Olivia bodde på flera ställen innan de slutligen köpte och flyttade till gården  Skärkullen 1:21  1909. Efter giftermålet bodde de ett drygt år hos Anders föräldrar i Stocktorpet. Deras son Karl Martin är född där hösten 1898. I husförhörslängden kan man läsa att Anders Magnus fått arbetsbetyg till Stockholm ”7/4 98 d.(ito) 13/1 99”. Om han verkligen åkte till Stockholm och arbetade vet jag inte men han hade åtminstone för avsikt att arbeta tillfälligt i Stockholm. Enligt farmor så ska han ha arbetat i Stockholm åt en man på Gloo med att riva hus. I april 1899 var Olivia på auktion i Holmtebo där hon ropade in 6 stycken servetter, ett paraply, servetter och dukar till ett belopp av 15, 85 kr. Hon betalade detta i juli samma år och skriver att hon bor i Melsätter. Kanske bodde Olivia hemma hos sina föräldrar när Anders var och arbetade i Stockholm. I november 1899 flyttade de till Björkslund i byn Västerum. I Björkslund föddes äldsta dottern Elin den 16 mars år 1900. Här bodde de i cirka tre år sen flyttade de till ett annat hus i Västerum. År 1904 lämnade de Västerum och flyttade till Gloo. Här ska Anders utfört en hel del snickeriarbeten. Den 27 december 1904 köpte Anders en likkista för 10 kr från K. E Källman i Valdemarsvik. Han skriver då att han bor i Melsätter. Kistan bör vara ämnad till hans svärfar som dör den 27 december. Enligt församlingsboken flyttade de inte från Gloo förrän i oktober 1905 och flyttade då till Olivias föräldrahem Melsätter i Tryserum.

Melsätter (1)

Melsätter i Gållösa (foto från cirka 1940)

När dottern Astrid föddes 1906 är de skrivna i Melbacken (vilket antagligen är ett annat namn för Melsätter eller en stuga som låg nära Melsätter) i Tryserum och 1907 då dottern Signe föddes står de skrivna i Melsätter, Tryserum. I Melsätter bodde de tills de flyttade till Skärkullen. Någon gång under 1909 köper Anders gården Skärkullen som ligger i byn Västerum i Östra Ed. Hit flyttade de i oktober 1909. För att köpet av Skärkullen skulle gå igenom var man tvungen att telegrafera till Amerika för att få tag i den tidigare ägaren av gården som arrenderat ut den och utvandrat till Amerika. Han hade aldrig hörts av och de lyckades inte få tag på honom då heller.

Flygplansbild över gården Skärkullen ca 1950-tal.

Flygplansbild över gården Skärkullen ca 1950-tal.

I Skärkullen bodde de först i en stuga belägen på åkern nedanför dagens boningshus medan Anders byggde stora huset som stod färdigt 1914. De hade två oxar, ca fem kor, grisar och höns.

Förutom sina egna barn hade de också fostersonen Harry Hagel (f. 1920 Solna, Stockholm) som kom till dem från Stockholm när han var i femårsåldern. Han bodde hos dem tills han gjorde lumpen. Han blev som en storebror för min farmor. Under några månader bodde också pojken Elof Winblad från Stockholm hos dem när hans mor låg på sjukhus. Fosterbarnen verkar ha haft det bra och trivts hos Anders och Olivia. Elof hälsade på i Skärkullen någon gång per år så länge han hade ork.

Hemmansägaren Anders Magnus Andersson med frun Olivia Andersson och fostersonen Harry Hagel ca år 1925.

Hemmansägaren Anders Magnus Andersson med frun Olivia Andersson och fostersonen Harry Hagel ca år 1925.

 

Anders  begravning den 17 maj 1941

Anders begravning den 17 maj 1941

Anders var en sparsam man. Dels hade han lyckats arbeta ihop tillräckligt med pengar för att köpa Skärkullen och vid hans död var gården skuldfri och det fanns också lite pengar på banken. Anders avled i hemmet den 9 maj 1941. Hans kista förvarades i snickarboden med två enar utanför dörren som man gjorde på den tiden. På natten till den 17:e maj, då han skulle begravas, hade det snöat. Anders begravdes på Östra Eds kyrkogård. Detta gick att läsa om hans begravning i Norrköpings tidning (NT):
” I Östra Eds kyrka jordfästes på lördagen stoftet efter hemmansägaren Anders Magnus Andersson från Skärkullen under enkla men högtidliga former i närvaro av anhöriga och många församlingsbor. Efter psalmen 472:1-2 höll pastor Hallberg en gripande betraktelse med utgång från första och sista verserna i Davids 23:e psalm och erinrade om vad den avlidne betytt för bygden och det arbete han utfört i templet vid dess restaurering 1901-02. Efter jordfästningen sjöngs psalmen 492:5-6 och orgelmusik utfördes. Vid graven uttalades flera tack till den avlidne. Han var allmänt aktad och avhållen. En rik blomstergård ägnades hans minne och sist lyste officanten frid över graven.”

Olivia avled cirka nio år efter maken i Skärkullen den 31 augusti 1950 klockan 10.05.

Här ligger Anders Magnus, hustrun Olivia och dottern begravda.

Här ligger Anders Magnus, hustrun Olivia och dottern begravda.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s