Farfars farfar- pojken från Småland som blev båtsman på Gotland

Ett lambgift med agtak.

Ett lambgift med agtak.

När Carl åker över Östersjön till Gotland år 1855 är han 12 år gammal. Han är säkerligen spänd och förväntansfull att se ön dit de ska flytta. Antagligen är det första gången han är på en båt så det är förstås ett äventyr i sig. Med sig på båten förutom sina föräldrar, har han den äldre brodern Johan, de yngre bröderna Jonas Gustaf och Anders, lillasyster Ingrid Maria och lillebror Oskar som bara är några månader gammal. De flyttar från  Småland för att hans far Johannes Andersson fått arbete på Ronemyr gård av Gotlands myrodlingsbolag som arbetade med att utdika öns stora myrar och göra dem odlingsbara.
Föräldrarna är i 40-årsåldern och hoppas förmodligen på en bättre framtid än på torpet Östratorp i Ryssby socken. På Gotland växer Carl upp och stannar kvar.

Carl Magnus födelsenotis i Ryssby födelsebok

Carl Magnus födelsenotis i Ryssby födelsebok

Carl som var döpt till Carl Magnus såg dagens ljus den 21 februari 1843 i Tjuvhultstorp, ett torp under gården Tjuvhult i Ryssby socken som ligger cirka två mil ost om Ljungby. Några år senare flyttar han med sin familj till Östratorp där han bor till någon gång år 1855 då han flyttar med sina föräldrar och syskon till Gotland.
Av någon anledning tar han efternamnet Andersson medan flera av hans syskon (åtminstone några av bröderna) tar patronymikonet Johansson.
När han är 15 år, år 1858, flyttar han hemifrån och börjar under nästan en tioårs-period arbeta på olika gårdar i  Alskog, Rone och Hemse socken. Han stannar oftast bara ett eller två år på varje ställe. På Davide gård i Rone börjar han arbeta i oktober 1863 och där arbetar också en piga som heter Gustafva Kristina Lindell. Tycke uppstår och de gifter sig i april 1865 i Hemse socken. De är nog mer eller mindre tvungna att gifta sig eftersom deras dotter Maria Carolina föds redan tre månader efter bröllopet. Vid giftermålet arbetar Carl som dräng på gården Hulte i Hemse. Efter bröllopet lämnar han Hulte och flyttar till Gustafvas föräldrar i Sindarve i Hemse. I Sindarve bor de ca ett år och sen flyttar de till Kauparve i Linde socken. Han får betyg som ordinarie båtsman den 4 april 1869 och blir då båtsman i Linde socken med namnet Styrman. Han tillhörde Gotlands andra båtmanskompani med rotenummer 102. Som båtsman utgjorde han besättning på svenska örlogsskepp. Några månader per år fick han bege sig till Karlskrona för tjänstgöring om han inte blivit utkommenderad på långresa. Dessutom skulle han som båtsman göra exercis i kyrkan vissa söndagar iklädd sin uniform. Det var den s.k. roten, som bestod av flera gårdar,  som betalade hans årliga lön, hans kläder och stod för det båtsmanstorp med tillhörande odlingsbar mark som han bodde i med sin familj. I det här fallet låg torpet på Hesselby grund och dit flyttar han i slutet av maj 1869.

Han bor med sin familj på Hesselby grund fram till 1887 då de flyttar till Autsarfve i Rone. Efter 21 års tjänstgöring som båtsman tar han avsked 1890. Jag vet inte så mycket om hans tid som båtsman och det är något som jag ska försöka ta reda på lite mer om i framtiden.
Efter fyra år i Autsarfve flyttar de 1891 till Davide (Fredriksborg) i Rone där Carl Magnus arbetar som rättare. De bor tillsammans med hans föräldrar i ett ställe som heter Haga. I november 1894 flyttar de tillbaka till Autsarfve och här bor de till de dör. Tillsammans med Gustafva fick han nio barn, fyra söner och fem döttrar. Det verkar som att han och hans fru blev frikyrkliga på äldre dar då det gjorts en anteckning i Rones församlingsbok om det. Carl Magnus dör den 8 augusti 1922 av ålderdom och  Gustafva dör i januari 1924.

Så gick det för hans barn:
Maria Carolina Andersson (1865-1953): Jag vet inte så mycket om henne mer än att hon flyttade till Stockholm och dog på Danvikshem i Nacka. Hon var ogift.

Johan Reinhold Karlsson (1867-): Han flyttar från föräldrarna 1883 och blir dräng i Qvie i Lojsta socken. År 1885 flyttar han från Lojsta till Sjömanshuset. Därefter vet jag inte vad som händer honom.

Ida Augusta Bernhardina Andersson (1871-1953): Hon fick en son utom äktenskapet. Hon gifte sig senare med Lars Anders Wilhelm  Eriksson och fick åtminstone ytterligare två barn. Dog i Autsarfve i Rone socken på Gotland.

Adolfina Olivia Ingrid Andersson (1874-1956): Flyttade till Stockholm. Gifte sig med Frans Johan Eriksson och fick fem barn. Hon var folkbokförd i Katarina församling i Stockholm när hon dog.

Karl Gustaf Fredrik Karlsson (1875-1946): Han var min farfars far. Hur det gick för honom kan ni läsa här.

Selma Elisabeth Andersson (1878-1944): Hon reste som missionär till Sydafrika. Gifte sig med Carl Lundin och fick fyra barn. Mer om hennes liv kan ni läsa här, här och här.

Oskar Efraim Lindhe (1880-1962): Han tog sig efternamnet Lindhe. Gifte sig med Betty Maria Nordström. Med henne fick han tio barn. Levde och dog i Hemse socken på Gotland.

Anders Herman Andersson Linde (1883-): Han tog sig också efternamnet Linde. Utvandrade till Amerika 1905. Han reste till sin kusin Fred Jansson i Springfield i Massachusetts. Hur det gick för honom återstår att forska på.

Dagny Elida Mathilda Andersson (1886-1969): Hon flyttade till Stockholm och ska ha arbetat som barnsköterska hos von Rosen och Wachtmeister. Hon gifte sig aldrig. Hon var kyrkobokförd i Matteus församling vid sin död.

Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s