Farfars föräldrar

Karl och Amanda.

Karl och Amanda.

Farfars föräldrar var båda barn till båtsmän och växte upp på södra Gotland. De hette Karl och Amanda.

Farfars far, Karl Gustaf Fredrik Karlsson, föddes på juldagen 1875 i Linde socken på Gotland. Enligt muntlig uppgift ska hans tilltalsnamn varit Karl men i flera av husförhörslängderna är namnet Gustaf understruket. Han kanske växlade mellan dessa. I Linde bodde hans familj på Hesselby grund. Hans far hette Carl Magnus Andersson Styrman och mor Gustafva Kristina Lindell. Han hade åtta syskon, fem systrar och tre bröder. På Hesselby grund bodde de till 1887 då han flyttade med sina föräldrar och syskon till Autsarfve i Rone socken. I slutet av 1889 flyttade han hemifrån och började att arbeta som dräng på olika gårdar, Gullgårda, Ålarfve och Sthale,  i Rone socken under flera år.  I slutet av oktober 1894 flyttade han till Visby där han stannade i två år. År 1896 gjorde han värnplikten som artillerist i Visby kompaniområde som tillhörde Gotlands infanteriregementes inskrivningsområde. I  november 1896 återvände han till Rone. Följande har antecknats om honom i Rones husförhörslängd: ”uttagit arbetsbetyg den 21 nov 1898 för vistelse i Stockholm såsom stenhuggeri-arbetare troligen i Adolf Fredriks förs.”  I en senare notering i Rones husförhörslängd står följande: ”Mottog arbetsbetyg d. 24/11 -99. Mottog frejdebetyg d.22/2 1900 för ansökan om Kungl. Majst tillstånd att afflytta ur riket. Mottog arbetsbetyg(?) d. 22/6 1900 för arbete vid järnväg i Södermanland.”  Frejdebetyg var ett betyg som angav mottagarens anseende och rykte. Detta skrevs ut av prästen fram till år 1908. Det verkar som att Karl hade planer på att emigrera men han kom uppenbarligen aldrig iväg. Undra vad det var som fick honom att ändra sig? Fick han inte ihop pengar till biljetten? Tur var väl det för annars hade inte jag funnits 🙂 Det verkar som att Karl var några vändor till Stockholm och arbetade med stenhuggeriarbeten och vid järnvägen. Året innan han gifte sig var han återigen i Stockholm för att arbeta då det noterats i Rone församlingsbok att han flyttar till Adolf Fredrik i mars 1903.

Farfars mor, Laura Amanda Ingeborg Karlsson, föddes på våren 1880 som nummer tre i en syskonskara på sex barn. Alla hennes syskon överlevde dock inte till vuxen ålder. Hennes två äldre systrar blir bara några år gamla och dog med ett par veckors mellanrum i scharlakansfeber. Hennes bröder dog endast fem månader och 7 år gamla. Kvar blir bara Amanda och hennes yngre syster Wendla. Hon växte upp i båtmanstorpet på Rikvide grund som ligger i den lilla socknen Silte på Gotland. Hennes föräldrar hette Karl Niklas Karlsson Brax och Emma Johanna Siggelin.

I november 1896 lämnade hon föräldrahemmet för att arbeta som piga på gården Snausarve i Silte socken. Där stannade hon i två år för att sedan arbeta som piga på gården Snoder i grannsocknen Sproge. I slutet av år 1899 flyttade hennes föräldrar från Rikvide till Stenbro i Silte. Här står hon som husbondedotter i maj 1904 när hon gifte sig med Karl. Han står som arbetare i Stenbro. Kanske träffades de tack vare att han började arbeta hos dem. Det är oklart om Stenbro i detta fallet är detsamma som Rikvide part 7 (den lilla gård som farfar växte upp på). Stenbro ligger mittemot och kanske betecknades det förut som Stenbro alltihop.

Amanda och Karl med yngsta sonen Valter utanför Rikvide.

Amanda och Karl med yngsta sonen Valter utanför Rikvide. Fotot är taget i början av 30-talet

Exakt ett halvår efter bröllopet föddes sonen Helge som anges vara född i Stenbro. Vid dottern Emmys födelse i juni 1906 anges de bo i Rikvide. De köpte till ytterligare åkermark från Rikvide part 5 som upphörde. Här bodde de resten av sina liv. De fick sedan ytterligare fyra barn tillsammans, två pojkar och två flickor. Av de sex barnen så dog en flicka som barn. Amanda dog den 14 februari 1941 och Karl dog på Visby lasarett 20 april 1946. De är begravda på Silte kyrkogård men deras gravsten finns inte längre kvar.

Rikvide som det ser ut idag

Rikvide som det ser ut idag

Det här inlägget postades i Farfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Farfars föräldrar

  1. Ping: Farfars farfar- pojken från Småland som blev båtsman på Gotland | Östra Eds-rötter

  2. Ping: Min faderslinje i rakt nedstigande led | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s