Sorgbrev – brev om döden

Kuvert med svarta kanter

Kuvert med svarta kanter

Förr i tiden när någon dött var det vanligt att man skickade så kallade sorgbrev till släkt och vänner för att tillkännage dödsfallet och bjuda in till begravningen.  På Wikipedia kan man läsa följande om sorgbrev:

Sorgbrev eller sorgkort är ett brev eller kort som tillkännager dödsfall. Det kan också användas för kondoleansbrev och tack för visat deltagande.

Ett numera i huvudsak bortlagt bruk är att såväl själva brevpapperet som kuvertet var omgivet av en svart ram (sorgkant), från början cm-bred, men genom tiderna successivt krympt till mindre än 1 mm.

För särskilt eleganta brev bjöd traditionen förr att kuvertet skulle vara fodrat med silkespapper, varvid färgen för sorgbrev skulle vara svart.


 

Sorgbrev för farmors mormors brorsbarn.

Sorgbrev för farmors mormors brorsbarn (år 1919)

Min farmor hade ett antal sådana här brev sparade. Det som visas ovan är det äldsta och är från 1919. De flesta som fanns bland farmors papper var från 40- och 50-talet och ser alla ut ungefär som det nedan.

Sorgbrev för farmors mormor Olivia.

Sorgbrev för farmors mormor Olivia (år 1950)

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning, Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s