Brevet från Julius Eklund

Brevet

I min farmors ägo finns ett gammalt brev till Nils Petter Andersson (farmors mormors far) från Julius Eklund. Brevet är daterat 4 januari 1905 och lyder som följer:

Brev från Julius Eklund till Nils Petter sid 1

Första sidan av brevet från Julius Eklund

Gefle den 4/1-05
Melsätter
Nu är det länge sedan morbror fick något brev från mig. Jag skrev visserligen till morbror i början av december månad för att underrätta att min mor Lovisa Andersson i Norrköping var död. Hon dog den 28/11 och jag reste ned för att begrava henne. Och då skrev jag ett kort brev till morbror under adressen Melsätter, Valdemarsvik men om det är framkommet det vet jag ej. Jag gick i Stockholm en hel dag för att söka upp Augusta men jag kunde inte finna henne. Will morbror vara snäll och upplysa mig om Augusta Carls och Otilias adresser samt moster Annas om hon lever så jag kan underätta dem om min mors död. Moster Karolina är död har jag hört av min mor när jag var nere i Norrköping i somras. Min mor skrev nämligen efter mig i somras och vi upprättade testamente åt mig. Och så fick jag telegram om dödsfallet och att jag skulle komma och ta hand om hennes kvarlåtenskap vilket jag också har. Ja, vill nu morbror vara god och underätta mig om adresserna beder
Högaktningsfullt
Julius Eklund

Adress: Werkmästare
Julius Eklund

(Här är brevet sönderrivet så hela adressen går inte att se)


För att ta reda på vem avsändaren Julius Eklund var krävdes en del detektivarbete men det är ju det som är så kul med släktforskning.
En del slutsatser kunde jag dra av brevet. Julius Eklund är son till Lovisa som bodde i Norrköping och dog 28 november 1904.  Vem modern Lovisa var hade jag mina aningar om. Jag visste nämligen att Karolina (Nils Petters fru) hade en äldre syster som hette Maria Lovisa. I brevet kallar Julius dessutom Nils Petter och Karolina för morbror och moster samt nämner en moster Anna. Karolina hade även en syster som hette Anna Fredrika och borde vara den moster Anna som nämns i brevet. De andra namnen i brevet, Augusta, Carl och Ottilia (Olivia), är Karolinas barn. Eftersom jag tror att jag vet vem Lovisa är så behöver jag bara följa Karolinas syster i kyrkoböckerna för att få det bekräftat. Det skulle visa sig att det inte var helt lätt.

Förväxlade födelsedatum?

Karolinas äldre syster som hette Maria Lovisa var född 21 november 1833 i Östra Ed. Enligt Tryserums utflyttningslängd och husförhörslängd ska hon år 1855 flytta från Kvädö i Tryserum till Östra Ed. I Östra Eds inflyttningslängd hittar jag att Maria Lovisa inflyttar till Långrådna. Jag blir lite konfunderad då den enda Maria Lovisa som jag hittar där är född 1837 i Tryserum. Har prästen skrivit fel eller är detta en annan kvinna? Det visar sig att samma år utflyttar en annan Maria Lovisa Andersdotter från Tryserum. Hon är född 12 oktober 1837  i Tryserum och flyttar från Grännäs till Ukna. Kan prästen ha blandat ihop dem? Flyttade ”min” Maria Lovisa i själva verket till Ukna? Eller flyttade båda till Östra Ed? Jag söker i inflyttningslängden för Ukna för att se om Maria Lovisa född 1833 flyttat dit men ingen Maria Lovisa har inflyttat till Ukna det året. Jag letar då reda på den Lovisa som dör i Norrköping den 28 november 1904. Jag hittar henne i dödboken för Norrköping Matteus. Det visar sig att den  Lovisa som dör i Norrköping är född 1837 i Tryserum. Detta gör mig ännu mer förvirrad. Varför har hon fel födelsedatum? Finns det ett släktskap med Maria Lovisa född 1837 också? Eller har deras födelsedatum förväxlats sedan 1855?

En sökning i 1900 års folkräkning visar att Lovisa född 1837 finns i Norrköping och Lovisa född 1833 bor med sin familj i Svinstad (Bankekind). Båda finns alltså i Östergötland och lever år 1900. Det verkar som att jag måste följa båda två framåt och bakåt i kyrkoböckerna för att försöka ta reda på vilken Maria Lovisa som är vilken.

Maria Lovisa f. 1833

Efter lite tur och en del letande så hittar jag Maria Lovisa född 1833  i Svartkärr i Tryserums husförhörslängd för åren 1850 till 1855. Det verkar alltså som att hon ångrade sig och tog tjänst där istället.  När jag väl hittat henne så var det inte så svårt att följa henne i husförhören. Hon flyttar senare till Gryt och därifrån vidare till Värna, Åtvid och rör sig senare i socknarna Törnevalla och Rystad bland annat. Hon gifter sig och får barn. Jag hade kunnat nöja mig med det om det inte vore för det där brevet.

Maria Lovisa f. 1837

Så vad hände med den Maria Lovisa som var född 1837 och som fanns i Östra Ed? Jo, hon flyttar sen till Ringarum och därefter till Tryserum. I november 1859 flyttar hon till Söderköping och sen vidare till Norrköping 1860. I 1890 års folkräkning är hon fabriksarbetare, ogift och ensam i familjen. Hon bor i Qv. Wintern i Norrköping norra. I 1900 års folkräkning bor hon på samma ställe och arbetar fortfarande som fabriksarbetare.

Julius Eklund

För att ta reda på mer om vem Julius var så fanns en del ledtrådar i brevet. Hans mor hette Lovisa, dör 28 november 1904 och bodde i Norrköping. Julius själv verkar bo i Gävle år 1905. Jag gjorde en sökning på hans namn i Sveriges dödbok och fick en träff i Gävle. Han hette Johan Julius Eklund och var född 25 december 1864. Enligt dödboken är födelseort okänt. Men nu har jag ett födelsedatumet att gå på så då var det bara att titta i födelseboken för Norrköping och där hittade jag att Maria Lovisa får en oäkta son, Johan Julius, den 25 december 1864 i Norrköping Sankt Olai.

I 1900 års folkräkning bor han i Sätra, Hille med sin fru Selma Maria Ekström (f. 1876 Vendel) och barnen Karin Elisabeth (f. 1897 Tegelsmora) och Göte Julius (f. 1900 Hille). Hans yrke är filare.

Bouppteckning

Det mesta pekar på att prästen blandat ihop deras födelsedatum. Jag kunde dock inte nöja mig med detta utan beställde hem Maria Lovisa  bouppteckning. Kanske kan det ge ytterligare ledtrådar. Det visar sig att i hennes bouppteckning får Karolinas barn ärva henne samt systern Anna. Nu kan jag känna mig säker på att Lovisa i Norrköping verkligen var Karolinas syster. Konstigt nog nämns inte sonen Julius i bouppteckningen. Vad kan det bero på? Fick han sin del i det testamente som upprättats sommaren innan hon dog som han skriver om i brevet? Lovisas födelsedatum är också fel i bouppteckningen. Hon anges vara 60 år vid sin död fast det borde vara 61 år. Hade hon varit född 1837 skulle hon varit 57 år.

Första sidan i Lovisas bouppteckning

Första sidan i Lovisas bouppteckning

Prästen blandade alltså ihop Lovisornas födelsedatum år 1855 och detta fel följde med dem resten av livet. Lite konstigt tycker jag. De såg förstås inte vad prästen antecknade i kyrkoböckerna men borde de inte reagerat att det stod fel i de utflyttningsattest de fick med sig då de flyttade? Jag kan konstatera att hade det inte varit för det gamla brevet så hade jag sannolikt haft fel Lovisa i mitt släktträd. Jag undrar om det finns någon annan släktforskare därute som har fel Lovisa i sitt träd?

 

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s