Den puckelryggige småskolläraren

Nils Petter Andersson (1834-1904)

Nils Petter Andersson (1834-1904)

Mannen på bilden var min farmors mormors far. Han hette Nils Petter Andersson och föddes på julafton 1834 i torpet Bållelid i Tryserum socken. Bållelid hörde till Hagby gård och vad jag kunnat läsa mig till ska detta torp ha försvunnit under första delen av 1800-talet. Torpet var antagligen i väldigt dåligt skick. Kanske var Nils Petters familj de sista som bodde där. Han var Andreas Abrahamsson och Margareta Andersdotters första barn. Han fick tre bröder varav två dör innan vuxen ålder. År 1839 flyttade han med familjen till  byn Käggla (Kägglö) där de bodde i torpen Vikhagen (Wijkhagen) och Kammaren.  

Käggla ligger lite söder om Valdemarsviken


Familjen verkar ha haft det riktigt eländigt då de i Tryserums husförhörslängder benämns som utfattiga. I mars 1860 dör hans mor i vattusot som är en äldre benämning på en sjuklig vätskeansamling i kroppen. Redan året därpå gifter fadern om sig med Inga Helena Svensdotter.

Småskolläraren Nils Petter Andersson (1834-1904)

Småskolläraren Nils Petter Andersson (1834-1904)

Nils Petter hade puckelrygg och står som otillräcklig eller ofärdig i alla husförhörslängder. Det sägs att han blev puckelrygg efter att ha blivit tappad i golvet när han var liten men det troliga är väl att han föddes så. Av bilden ovan att döma så ser han både ut att vara kortväxt och puckelryggig.

På grund av sitt handikapp dög han inte till kroppsarbete och fick istället bli lärare. År 1869 flyttar han från sin far och styvmor i Käggla till Skolhuset i Tryserum där han arbetade som småskollärare. Detta bör ha varit den sockenskola som uppfördes vid Tryserums kyrka 1855. Idag fungerar det som församlingshem. På 1860-talet kom de första seminarierna som utbildade lärare för dels folkskolan och dels småskolan. Dock är det inte speciellt troligt att Nils Petter  hade någon speciell utbildning för detta arbete mer än att han kunde läsa och hade grundläggande kristendomskunskap. Hans familj levde under knappa omständigheter och hur en sådan utbildning skulle ha bekostats vet jag inte. Enligt husförhörslängderna lämnar han heller aldrig föräldrahemmet förrän han börjar arbeta i Skolhuset i Tryserum.
Sommaren 1872, när han är 37 år, gifter han sig med änkan Karolina Andersdotter. I september 1873 föds sonen Karl Edvard. Någon gång under år 1875 flyttar han med fru och barn cirka 5 kilometer till en by som heter Gållösa. Där bor de på lite olika ställen till de slutligen bosätter sig i Melsätter år 1880. I Gållösa får Nils Petter och Karolina ytterligare två barn, döttrarna Olivia och Nanny Elvira. I Melsätter bor han fram till sin död. Hans fru dör i februari 1904 och Nils Petter dör den 27 december samma år i en ålder av 70 år. I hans bouppteckning går det att läsa att det boningshus där han bodde bestod av ett rum och kök. Vid sin död ägde han 256 kr i kontanter och hade skulder till bland annat slaktaren, Johansson i Grönstorp och Bröderna Ählman i Valdemarsvik på sammanlagt 165,49 kr.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den puckelryggige småskolläraren

  1. Ping: Ny info om småskoleläraren Nils Peter Andersson | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s