Den tragiska händelsen i Sjöänden

Farmors morfars farfar och farmors morfars morfar var bröder. De hette Andreas och Erik Magnus Abrahamsson och var födda i början på 1800-talet i Tryserum socken. De hade en äldre syster som hette Anna Cajsa som var född 1809. Det är om henne och hennes familj denna historia handlar.

Tryserum husförhörslängd (AI:7) 1836-1840 sid 202. Anna Cajsa och Petter i Sjöänden.

Tryserum husförhörslängd (AI:7) 1836-1840 sid 202. Anna Cajsa och Petter i Sjöänden.

Anna Cajsa bodde med sin man Petter Andersson och barn i torpet Sjöänden som låg på Snällebo ägor i Tryserum. Den 28 oktober 1839 skulle Anna Cajsa och Petter bort och de hade bett en gumma (antagligen den gamla änkan Maja Abrahamsdotter som också bodde i Sjöänden vid den här tiden) att ta hand om deras tre barn Anders Wilhelm 6 år, Christina Carolina 3 år och så minstingen Carl Johan som var sju månader. När gumman lämnade barnen ensamma för en stund hände det hemska. En skorstensbrand startade, så kallad soteld. När gumman kom tillbaka var elden lös och alla barnen innebrända. Ett lyckades de få ut men det var redan dött.
Hur Anna Cajsa och Petter lyckades att gå vidare efter denna tragiska händelse är svårt att förstå men det gjorde de. Ett nytt bostadshus uppfördes och Anna Cajsa och Petter bodde kvar i Sjöänden. De fick ytterligare fem barn. År 1854 flyttar de från Sjöänden till torpet Bidalen som också låg på Snällebos ägor. Här dör Anna Cajsa år 1856 av lungsot (tuberkulos). Petter gifter om sig och får ytterligare några barn med sin nya fru.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s