Vallonerna

(Bild lånad från Upplandias hemsida)

Smedjan (Bild lånad från Upplandias hemsida)

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så finns det valloner i mitt släktträd. Vilka var då vallonerna, var kom de ifrån, varför kom de till Sverige och var i Sverige fanns de? Nedan kommer en kortfattad redogörelse.

Vallonerna kom från regionen Vallonien och själva ordet vallon ska betyda ”folket i dalgångarna”. I början av 1600-talet började många valloner att komma till Sverige. Totalt kom ca 2500 valloner (män, kvinnor och barn), varav ca 1000 yrkesmän hit. Man brukar säga att vallonerna kom från Belgien men när vallonerna började invandra till Sverige fanns inte Belgien som land.  Kungariket Belgien bildades år 1830, alltså inte förrän cirka 200 år efter utvandringen till Sverige. Dåtidens Vallonien var en del av Spanska Nederländerna och motsvarar i stort dagens region Vallonien i Belgien samt angränsande delar av Tyskland, Luxemburg och norra Frankrike.

Varför kom de till Sverige? Vad lockade i kalla, mörka Sverige? Det enkla svaret är pengar. Det var svårt att få arbete i Vallonien. Dessutom var det oroligt i Europa och trakterna kring Liége, där vallonerna kom ifrån, var drabbade av krig. Sverige ansågs vara relativt lugnt utan militära konflikter.

Vallonernas rykte om järnhantering var vida spritt och så också i Sverige. Det var inledningsvis två affärsmän som själva var valloner som satte fart på valloninvandringen till Sverige, Wellem de Besch och Louis de Geer. Vallonerna kontrakterade vid speciella kontor som fanns ibland annat Liége och skrev kontrakt på ett visst antal år. Sedan kunde de återvända till Vallonien om de ville men många blev kvar i Sverige.

Östgöta bergslag och Norra Uppland var tidigt viktiga invandringsområden. Efter hand spreds vallonerna till flera bruk i Bergslagen och på andra håll. Med tiden gav de sig också in på andra yrken och spreds till alla delar av landet.
I början gifte de sig med varandra men efter ett par generationer gifte de sig med svenskar och många av deras efternamn blev försvenskade.

Jag trodde att alla valloner arbetade i smedjor men nu har jag fått lära mig att långt ifrån alla valloner gjorde det. Många var kolare, körare eller timmermän och arbetade i de grenar som försörjde smedjorna med råvaror.

Vill man veta mer om valloner kan man besöka t. ex. Svenska vallonättlingars hemsida eller bloggen Vallonsmedjan.

(Källor: Bland annat Vallon-skivan, Sällskapet vallonättlingar, Släktband i P1)

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s