Starke Albert

Klas ALBERT Andersson (1878-1952)

Klas ALBERT Andersson (1875-1952)

Här är ännu en bror till farmors morfar. Han var en yngre bror, född 1875 i Stocktorpet i Östra Ed och döpt till Klas Albert. Han flyttade  från Stocktorpet 1893 till Kråkvik där han arbetade som dräng. Han arbetade sedan under några år i Västra Ed i Grötebo och Nocketorp. Enligt farmor sas det att Albert hade två dränglöner eftersom att han var så stark.

Som för flera av bröderna så lockade arbete i Stockholm för Albert. Enligt folkräkningen år 1900 så är han skriven hos föräldrarna i Stocktorpet men arbetar i Stockholm. Han flyttar dock snart till Stockholm på riktigt.

I oktober 1909 gifte han sig med den ett år äldre Nanny Maria Petersson. År 1910 bodde de i Kallhälls utjord Uddnäs i Eds moder församling (Sollentuna). De fick aldrig några barn och hon dog 1927. De bodde då i Rotsunda (Rotebro),  Skogstorp i Sollentuna.

I november 1930 gifte han sig i Sollentuna för andra gången med änkan Anna. De var båda runt 50 år vid giftermålet så det blev inga barn i detta äktenskap heller.

Han arbetade som stenarbetare. Ett väldigt dammigt arbete och han drabbades av dammlunga. Enligt farmor så var han dödsdömd i 40 år på grund av detta. Albert dog den 14 december 1952 och var då skriven i Skogstorp i Sollentuna.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Starke Albert

 1. Roul Ötlund skriver:

  Hej ! Min farmor var väninna med Alberts fru Anna. Vet du var och när hon är född ? Un drar också när hon dog?
  MVH Roul Östlund

  • ostraedsrotter skriver:

   Hej Roul!

   Kul att du skrev.
   Jag vet att Anna var född 1883-10-01 men var vet jag inte. Jag vet inte heller när hon dog. Hennes fullständiga namn var Anna Wilhelmina Johansson.
   Om du har någon information om Anna och Albert får du gärna berätta. Skriv gärna till min mejl som du hittar under fliken kontakt.

   Hälsningar
   Jenny

   • Roul Ötlund skriver:

    Hej Jenny !

    Tack för svar ! Jag var med farmor 1-2 g. och hälsade på Anna o Albert. Det jag minns är att Anna blev så glad över att få besök att hon började spela på en tratt gramofon och börja dansa. Hon höll upp sin svarta klänning o snurrade runt. Albert o hunden gillade inte alls det,dom skällde båda två. Senare satt vi under deras äppelträd och fikade. En fågel som satt i trädet råkade bajsa i Annas kopp. ” Hoppsan” sa hon och tog skeden och tog bort smutsen från koppen. Jag måste ha varit ca 5 år då. Jag tyckte det var mycket spännande att vara där. Av Albert minns jag inte så mycket,mer än att han hade väldigt stora fötter. Min mor minns honom bättre. Enligt henne så var han stor och bar någon slags slokhatt.

    Jag skall forska lite mera om dom. Åter kommer till dig om jag hittar något nytt.

    Ha det bra och åter tack för att du hörde av dig.

    Rolle

   • ostraedsrotter skriver:

    Min farmor har berättat att Albert var stor och stark. Om jag minns rätt så finns det en bild på Anna och Albert i farmors fotoalbum när de sitter i sina trädgårdsmöbler.

 2. Roul Ötlund skriver:

  Hej igen! Jag har fått reda på att Anna föddes i Eskilstuna 1883-10-01. Hon dog den 8/12 1954, då bodde hon på ålderdomshemmet i Sollentuna.

  Jag har ett kort på Anna,min mormor o farmor. Om du är intresserad så får du gärna en kopia..

  Hälsningar Rolle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s