Lars Lindström – var tog han vägen?

Farmors farfars farmor Fredrika Gustafva Lindström föddes i Gästrikland. Det är om hennes familj och framförallt fadern Lars den här livsberättelsen ska handla om. Lars var den som tog steget att flytta söderut och gjorde att den här sidan av släkten hamnade i Stockholms-trakten.

Lars födelsenotis i Ovansjö födelsebok.

Lars födelsenotis i Ovansjö födelsebok.

Lars föddes den 19 april 1801 i byn Lem i Ovansjö socken som ligger i Gästrikland. Under många århundraden var bergsbruk en viktig näring för socknen. Han var son till sockensmeden Olof Lindström och skräddardottern Brita Cajsa Segergren. Lars föddes som nummer fem i en syskonskara på sex. Alla hans syskon överlevde dock inte till vuxen ålder.

Gysinge-Bruk

Gysinge bruk (Bilden är lånad från Nedredalälvens hemsida).

År 1824 flyttar han från byn Lem cirka 5 mil bort till Gysinge. Gysinge var en ort med stort järnbruk och här börjar han arbeta som dagkarl. Som det låter på namnet så var dagkarl en arbetare som arbetar mot dagersättning. Det är här han träffar sin blivande fru Anna Greta Lundberg. De gifter sig i december 1824  i Österfärnebo. Deras första dotter, Fredrika Gustafva, föds i Gysinge i juni 1825. År 1827 föds andra dottern, Anna Helena.  Tragiskt nog avlider frun Anna Greta redan sommaren 1831 i lungsot (tuberkulos) endast 27 år gammal. Lars som är 30 år är nu själv med sina döttrar som bara är 6 och 3 år gamla.
Året därpå tar Lars med sig äldsta dottern och flyttar tillbaka till sina föräldrar i Lem. Yngsta dottern Anna Helena hamnar hos sin morfar, Nils Lundberg som bor i Gysinge.

I november 1833 gifter han om sig med trädgårdsmästardottern Ulrika Stenberg (född 1808) och flyttar till Gävle med dottern Fredrika Gustafva. Nu börjar ett väldigt kringflackande liv som statare där familjen flyttar i princip varje år.

Karta över orterna där Lars Lindström bodde med sin familj.

Karta över orterna där Lars Lindström bodde med sin familj.

År 1834 lämnar Lars, Ulrika och Fredrika Gustafva Gävle och styr kosan söderut och hamnar på Skäggesta gård i Börje socken ( i närheten av Uppsala). Där  föds Lars och Ulrikas första gemensamma barn, sonen Lars Fredrik,  i september 1834. Därefter bor de ett år i Alsike. År 1837 finns de i Norrsunda. Här föds dottern Elisabeth Maria som tyvärr dör vid födseln. År 1838 är de på herrgården Lindö i Vallentuna. Lars dotter,  Fredrika Gustafva, som nu är 12 år flyttar inte med familjen hit. På Lindö föds sonen Carl Gustaf i februari.

Lindö gård

Lindö gård i Vallentuna (bilden är från upplandias hemsida)

Från Vallentuna flyttar de till Lidingö där de arbetar på gården Hersseby.  På Lidingö föds dottern Maria Lovisa  i maj 1842.  I oktober 1842 flyttar familjen från Lidingö till Gubbängen i Brännkyrka. Året därpå lämnar familjen Gubbängen och flyttar till Överby i Sollentuna. Enligt Sollentuna husförhörslängd flyttar familjen till Skå 1844. Här har jag tappat bort familjen. Jag har letat igenom både Skå och Sollentuna husförhörslängder utan att hitta dem. Den ena sonen, Carl Gustaf, blir kvar i Sollentuna och dör där 1847 endast 9 år gammal. Det verkar också som att den äldsta sonen Lars Fredrik var kvar då det står på honom att han fick arbetsintyg till Ekerö 1851 men han återfinns inte i nästföljande husförhörslängd för Sollentuna som han borde om han inte flyttade förrän 1851. Var det så illa att Lars och Ulrika övergav sina söner som bara var 10 och 6 år gamla i Sollentuna och tog med sig den 2-åriga dottern och flyttade? Ångrade de sig på vägen och reste någon annanstans?


Om det är någon som stöter på Lars Lindström och/eller Ulrika Stenberg i husförhör eller dödbok (troligen i Stockholmstrakten) så får ni gärna höra av er.

Annonser
Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lars Lindström – var tog han vägen?

  1. Ping: Ulrika Stenbergs dödsdatum- ett steg närmare lösningen om vad som hände med Lars Lindström? | Östra Eds-rötter

  2. Ping: Fredrika Gustafva Lindström – från byn Gysinge i Gästrikland till Tullinge sågstuga i Botkyrka | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s