Stockholms allmänna barnhus

Stockholms allmänna barnhus vid Norrtullsgatan. (bilden kommer från Stockholmskällan)

Stockholms allmänna barnhus vid Norrtullsgatan. (bilden kommer från Stockholmskällan)

Att hitta oäkta barn när man släktforskar, det gör nog alla. Om de bodde i Stockholm så hamnade barnen inte så sällan på Stockholms allmänna barnhus. Jag har flera exempel på det i min släktforskning. Stockholms allmänna barnhus låg vid Drottninggatan/Barnhusgatan i det nuvarande kvarteret Barnhuset, nära Norra Bantorget i Stockholm. Det låg på samma plats i ca 250 år men flyttade 1885 till nya lokaler vid Norrtullsgatan. På både farmors och farfars sida har jag hittat oäkta barn som hamnat just där, både i lokalerna vid Barnhusgatan och de vid Norrtullsgatan.

Stockholms allmänna barnhus där det låg fram till 1885.

Stockholms allmänna barnhus där det låg fram till 1885.

Fredrika Gustava Lindström

En av dem som tvingades lämna in sitt barn var Fredrika Gustava Lindström (farmors farfars mormor).  I april 1844 får hon dottern Justina Charlotta  utom äktenskapet när hon som 19-åring arbetar som piga på Utö, en av de största öarna i Stockholms södra skärgård. Hon klarade av att försörja sig själv och dottern under några år men den 2 november 1847 knackar hon på porten till barnhuset för att lämna sin dotter. På bilden nedan ser ni inskrivningspappren för Fredrika Gustavas dotter Justina Charlotta.

Inskrivningspapper för Justina Charlotta

Inskrivningspapper för Justina Charlotta

I inskrivningspapperna anges modern  till pigan Gustava Lindström. Hon får betala årligt stöd på 24 kronor för flickan som sedan minskas till 20 kr. Det står att flickan senare uppfostrades av Varfvstimmerman Jonas P Pärsson och dess hustru uti Calmar fr.o.m 1850(?)-05-01. Det står också antecknat att Justina Charlotta dör  i juli 1853.

 Anna Maria Amalia Siggelin

En annan som fick lämna bort sitt barn var farfars mormors syster Anna Maria Amalia Siggelin. I maj 1870 i en ålder av 29 år får hon den oäkta sonen Albert Leonard i Adolf Fredriks församling i Stockholm. Han lämnas på barnhuset den 1 december 1870.
Han hamnar hos fosterfamilj och dör redan i april 1871.

Inskrivningspapper för Albert Leonard Siggelin

Inskrivningspapper för Albert Leonard Siggelin


TIPS

Allmänna barnhusets rullor 1798-1916 har digitaliserats och indexerats. På Stockholms stadsarkiv finns en gratis söktjänst för att söka i Allmänna barnhuset register.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning, Farfars sida av släkten, Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s