Karolina Andersdotter

Karolina Andersdotter (1835-1904) Karolina Andersdotter (1835-1904)

Den här allvarsamma damen hette Karolina Andersdotter och var min farmors mormors mor. Kanske hade hon all rätt att se lite sorgsen och allvarsam ut då hon var med om många sorger i livet.

Skylten som visar var Skrutviken låg

Hon föddes i Skrutviken, ett torp under Åsviks herrgård, i Östra Eds socken den 4 december år 1835. Hennes föräldrar var torparen Anders Peter Jönsson och Gustafa Lindgren. Några år efter Karolinas födelse flyttar familjen till grannsocknen Tryserum och bosätter sig på Kvädö där familjen blir statare. Till och med år 1852 bor Karolina hemma hos föräldrarna sedan flyttar hon till Loftahammar där hon arbetar som piga ett par år innan hon återvänder till Tryserum igen. Därefter far hon som en hoppjerka fram och tillbaka mellan Tryserum och Östra Ed. Hon arbetar något år i Östra Ed  sedan tillbaka till Tryserum igen.  Så håller hon på i ungefär 10 års tid. I Östra Ed är hon bland annat piga i Långrådna, Västerum och Ålötterna.

Hennes mor Gustafa dör 1859 och fadern gifter om sig med Matilda Holmstrand. I faderns första äktenskap fick Karolina sex syskon men det är bara hon och två systrar, Maria Lovisa och Anna Fredrika, som lever till vuxen ålder. I faderns andra äktenskap får hon ytterligare tre syskon. Halvsyskonen föds när Karolina är cirka 30 år.

Den 4 september 1867 flyttar Karolina från Gloo i Östra Ed till Gölen i Tryserum. Hon är då minst sagt höggravid för en vecka senare föds hennes tvillingdöttrar som döps till Emelie Augusta och Hulda Wilhelmina. Döttrarna är födda utom äktenskapet. Dock tar änklingen Samuel August Söderkvist på sig faderskapet. De gifter sig i Tryserum cirka två månader efter döttrarnas födelse. Förutom de egna döttrarna får Karolina också ansvar för Samuel August barn som fötts i hans första äktenskap.

Lyckan blir inte långvarig. 1868 kommer att bli ett sorgens år för Karolina då hon inom loppet av 10 månader både förlorar sin dotter Hulda Wilhelmina och sin man. Vad min farmor har hört berättats så ska Samuel August ha blivit ihjälstångad av en tjur. Jag har inte kunnat hitta något som stödjer detta. Hans dödsorsak anges till nervfeber i dödboken. Nervfeber är detsamma som tyfus eller tyfoidfeber, en smittsam febersjukdom som orsakas av salmonellavirus.

Efter sin mans död bodde Karolina med sin dotter och ett av Samuel Augusts barn, Claes August, på Kvädö.  En historia som farmor hört berättas om Karolina var att hon kort efter sin mans död blev sjuk och sängliggande under en period. Detta måste varit en mycket svår tid med tanke på att hon var ensamstående med två små barn som behövde mat. Fru Wilhelmina Posse som bodde på Hornsbergs herrgård fick på något sätt höra talas om Karolinas svåra situation. Wilhelmina verkar ha varit en väldigt godhjärtad person. Hon såg nämligen till att mat skickades till Karolina så att barnen inte skulle behöva vara hungriga. Detta ska hon ha gjort tills Karolina blev frisk.

Karolina verkar bo och arbeta på Kvädö under några år. I november 1870 dör Claes August och Karolina har endast dottern Augusta kvar att försörja. I februari 1872 får Karolina en oäkta son som får namnet Karl Albin. Tyvärr dör han endast 8 dagar gammal av medfödd svaghet. Fyra månader efter Karl Albins födelse, den 23 juni 1872,  gifte hon sig med Nils Petter Andersson. Vad farmor har hört så ska Karolina jobbat som hushållerska hos honom.  Med tanke på att de gifter sig redan fyra månader efter att den oäkta sonen föds så kan man ju spekulera i om det faktiskt är Nils Petter som är far till honom. Nils Petter är småskollärare i Tryserum och hon flyttar tillsammans med sin dotter till honom i skolhuset. Här bor de till någon gång under år 1875 då de flyttar till Gållösa by. I Gållösa bor de på lite olika ställen. Först Lund och Ängbacken, tills de slutligen bosätter sig i Melsätter år 1880.

ostraedsrotter.files.wordpress.com/2014/03/nilspeterandersson.jpg”> Småskolläraren Nils Petter Andersson (1834-1904)[/caption]Till

Tillsammans med Nils Petter får hon tre barn, sonen Karl Edvard (ibland Evald) född 1873, dottern Olivia (min farmors mormor) född 1877 och dottern Nanny Elvira född 1883. Det är ju anmärkningsvärt att Karolina var 48 år när yngsta dottern föds. Tyvärr dör Nanny Elvira som barn av hjärtfel. Av de sex barn Karolina får så är det alltså bara hälften som lever till vuxen ålder.

Karolina dör i Melsätter den 14 februari 1904, 69 år gammal.

Det här inlägget postades i Farmors sida av släkten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Karolina Andersdotter

  1. Ping: Den puckelryggige småskolläraren | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s