Dåtidens namnskick

En sak som kan vara bra att känna till är hur man fick efternamn förr i tiden. I Sverige hade vi patronymikon ungefär fram till sekelskiftet 1900. Det försvann dock inte  i lag förrän 1966. Patronymikon innebär att barn får faderns namn som efternamn, det vill säga Karl Anderssons son Erik får heta Erik Karlsson. Döttrarna fick samma namn men med ändelsen -dotter.  Exempelvis skulle Karl Anderssons dotter Anna heta Karlsdotter i efternamn. Ungefär vid samma tidpunkt som vi slutade med patronymikon så började kvinnan att ta mannens efternamn vid giftermål. Tidigare hade kvinnan behållit sitt födelsenamn genom hela livet även då de var gifta. Vid denna tidpunkt gjorde man också om alla kvinnors ”dotternamn” till ”sonnamn”. Till exempel så blev Karlsdotter Karlsson.

När det gäller förnamn så var det vanligt att barn fick samma förnamn som mor- och farföräldrar. Det var också vanligt att barn fick döda äldre syskons namn. Det kunde till exempel finnas flera barn som döpts till Karl i en barnaskara.

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om släktforskning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dåtidens namnskick

  1. Dick Wåhlin skriver:

    Ser att du varit flitig senaste tiden. Flera bra inlägg här som jag inte läst förut. Får väl komma förbi din blogg lite oftare i fortsättningen. Med vänlig hälsning, / Dick W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s