Sömmerskan Alma

Mormors mor Ester hade en äldre syster som hette Alma Justina Andersson. Alma, som var hennes tilltalsnamn, var född den 25 januari 1891 i byn Näs i Drängsered socken i Halland. Jag vet inte så mycket om henne mer än att hon var sömmerska och aldrig gifte sig. Hon dog i maj 1987 och ligger begravd på Drängsereds kyrkogård bredvid sina föräldrar (Karl August Andersson och Lovisa Bernhardina Jönsdotter).
Av en händelse så hittade jag att Drängsereds hembygdsförening hade gjort en inventering över gravstenarna på Drängsereds kyrkogård. När jag skummade igenom den hittade jag till min glädje både mormors morföräldrars grav och två av mormors mors systrars gravar (Alma och Elsa) Följande hade de noterat när det gäller Almas grav:

Alma Andersson 1891 1987

Alma var en flitigt anlitad hemsömmerska. Hon trampade runt till sina kunder i bygden på sin cykel. Ibland stannade hon över natt. Hon var väldigt kvick och energisk och hade nätt och jämt tid att ta matrast. I Vanered sydde hon åt fem generationer: Maria, Mina, Constance, systrarna Anni och Gulli samt Annis äldsta dotter.
I Näs byggde fadern ett hus, där han och Alma bodde , tätt intill systern Elsa med familj (Se kv. 3 nr 024 – 025). Efter faderns död bodde Alma kvar nästan hela sitt liv. Sista tiden bodde hon på Nyhem.

(Nyhem var ålderdomshemmet i Drängsered)

Drängsereds kyrka. Bilden är lånad från Svenska kyrkans hemsida.

Drängsereds kyrka. (Bilden är lånad från Svenska kyrkans hemsida)

Om någon har vägarna förbi Drängsereds kyrkogård någon gång så är både Almas och hennes föräldrars grav placerade i kvarter 2. Almas grav ska sakna nummer men ligga bredvid föräldrarnas grav (klicka på länken så kommer ni till en bild på graven) som har nummer 070-071. Systern Elsas grav finns i kvarter 3, nr 024 – 025.

Det här inlägget postades i Mormors sida av släkten och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sömmerskan Alma

  1. Ping: Ester från Näs | Östra Eds-rötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s