Smeddottern Anna Laurentia Ahlberg

En ung Anna Laurentia Ahlberg

En ung Anna Laurentia Ahlberg

Anna Laurentia Ahlberg var min morfars mor. Hon föddes den 24 mars 1890 i  Varberg. Hennes föräldrar var smeden Lars Mårtensson Ahlberg och Amanda Kristina Johansdotter. Hon föddes som första barn i en syskonskara på sex. Hon hade även en äldre halvbror, Gustaf Olander, som hennes mor fått utom äktenskapet innan hon gifte sig med Lars. Några månader efter Annas födelse lämnar familjen Varberg och flyttar till byn Åhs i Tvååker där familjen bor till någon gång på 1900-talet.

Jag vet inte så mycket om hennes liv fram till år 1910. Jag antar att hon bodde hemma hos föräldrarna en bit in på 1900-talet innan hon lämnade hemmet och blev piga på någon gård. Enligt 1910 års folkräkning är hon piga i Olofsbo N:o 2 i Stafsinge socken i Halland.

???????????

Sven Julius Bengtsson

Hon gifter sig i juli 1914 i Morup med Sven Julius Bengtsson och hon är då skriven i Munkagård i Morup. Antagligen var det bråttom med giftermål för dottern Edith föds i Morup inte ens två månader efter bröllopet. När andra barnet, Gustaf Evald, föds i augusti 1916 bor de fortfarande i Morup. Pojken dör i juni 1918, knappt två månader innan dottern Ester föds i Dagsås socken. Måste varit mycket dubbla känslor, sorg över sin döda pojke och glädje över den nya dottern. I mars 1922 får Anna en son som också döps till Gustaf Evald. Förr var det vanligt att barn fick döda syskons namn. Två år senare föds en dödfödd pojke. Vid båda sönernas födelser bor familjen i Sibbarp. I november 1925 föds min morfar Sven-Erik i Alfshög. De yngsta döttrarna Elvi och Kristina föds 1926 och 1928 när familjen bor i Årstad. Som ni ser stannade inte familjen så länge på varje ställe. Det beror på att de arbetade som statare vilket var en gift lantarbetare på ett storgods. Statare var kanske en av de mest ovärdiga anställningsformer man kunde ha. De arbetade i princip bara för mat och husrum. Bostäderna de bodde i var riktigt eländiga, dragiga, kalla och inte sällan fulla av löss. De flyttade ofta mellan godsen i hopp om att få det bättre. Under några år verkar familjen iallafall lämna statarlivet. Då är de torpare i Risen i Sibbarp socken. Att vara torpare innebar att de arrenderade lite jord i utbyte mot att göra dagsverken hos markägaren. Av någon anledning blir inte torparlivet långvarigt utan de är snart tillbaka i statarsvängen.

I 1930 års folkräkning har jag hittat Anna och det står då att hon inflyttat från Ljungby år 1930 till Årstad nr 3, Södervärn försörjninghemmet. Övriga familjen finns på gården Lilla Ljungby i Ljungby. Det som hänt är att Anna har blivit inlagd på sjukhus på grund av reumatism och värk i benen. Det var så illa att hon fick sitta i rullstol. Detta blir katastrofalt för familjen då de flesta av barnen är så små att de inte klarar sig själva.  Familjen splittras och barnen blev så småningom utplacerade i fosterhem.

Anna Ahlberg på sin 60-årsdag år 1950.

Anna Ahlberg på sin 60-årsdag år 1950.

Jag vet inte om Anna någonsin flyttade hem till sin familj igen eller om hennes reumatism var så svår att hon var tvungen att bo på hem fram till sin död. Anna dör 29 december 1957 och är då folkbokförd i Årstad. Enligt hennes bouppteckning bodde hon i Årstad nr 9, Ålderdomshemmet i Årstads församling.

(Bilderna på Anna och Julius har min syssling Camilla Petersson så snällt delat med sig av.)

Det här inlägget postades i Morfars sida av släkten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s